Directorul institutiei care gestioneaza problema somajului in Maramures, Alexandru Bondrea, a precizat ca s-a inceput deja lucrul la planificarile pentru serviciile de preconcediere astfel incat procesul disponibilizarilor sa fie incheiat cat mai rapid.
Se prevede ca in perioada urmatoare va fi destul de mare inghesuiala la sediul ATOFM din Baia Mare din moment ce zilnic vor fi de analizat cu circa 50 de dosare pentru somaj in plus.
Reprezentantii institutiei sunt destul de rezervati in ce priveste reincadrarea in campul muncii a ortacilor care urmeaza sa fie disponibilizati. Iar asta nu pentru ca nu ar fi oferte de incadrare, ci pentru ca minerii prefera sa stea acasa pe banii statului.
“Problema e ca putini patroni sunt dispusi sa ofere 9 – 10 milioane de lei salariu, astfel incat suma sa fie mai mare decat salariile compensatorii date lunar minerilor. Prin urmare persoanele disponibilizate asteapta sa li se termine ajutorul de la stat si abia apoi isi cauta locuri de munca”, a declarat Bondrea pentru eMaramures.ro.
Liderul Uniunii Sindicatelor Miniere (USM) Maramures, Gheorghe Pasca, are aceeasi parere. El spune ca administratorii exploatarilor miniere care vor ramane in functiune si in 2007 s-ar putea sa nu aiba cu cine sa lucreze, pentru ca ortacii disponibilizati vor gandi ca nu merita sa se duca cu noaptea in cap la serviciu iar la sfarsit de luna sa incaseze tot atat cat primesc de la stat pentru ca stau acasa.
O problema in ce priveste noul val de disponibilizari de la Remin ar putea-o constitui sumele menite sa acopere platile compensatorii. Surse neoficiale spun ca in bugetul companiei nu au intrat inca toti banii destinati acestui proces. Fiecare ortac disponibilizat de Remin urmeaza sa primeasca 200 de milioane de lei din partea statului, precum si o serie de drepturi prevazute in Ordonanta 8.
Sursa: Larisa Tivadar