Miercuri, 28 mai, este Odovania Praznicului Învierii Domnului, și conform Tipicului și a îndrumărilor din Penticostar se pun toate ale Praznicului, exceptând oferirea Sfintei Lumini și a sfințirii pâinii numită „Paști”.
Ce este „Odovania”? Acest termen înseamnă încheierea sau sfârșitul unui praznic. Odovania vine să ne aducă aminte şi să sublinieze importanţa sărbătorii care tocmai se încheie, în cazul nostru, Învierea Domnului.
Dintre toate Praznicele Împărătești, Învierea Domnului este singurul a cărui Odovanie se face în săptămâna a 6-a care urmează sărbătorii, pentru toate celelalte fiind rânduite perioade mai scurte, de până la 8 zile. De asemenea, mâine, se sărbătoreşte Înainteprăznuirea Înălţării Domnului, precum şi Odovania Duminicii Vindecării orbului.
La Sfânta Liturghie, preotul dă binecuvântarea având în mâini Sfânta Cruce, lumânarea aprinsă și cădelnița, cântă „Hristos a înviat…” cu Stihurile și cădirea Sfintei Mese, întocmai ca în ziua de Paști, urmată de Ectenia Mare și Antifoanele Paștilor. Urmează „Câți în Hristos…”, Prochimenul, Apostolul și Evanghelia de Paști. De asemenea, Axionul Învierii „Îngerul a strigat…”, Chinonicul Paștilor „Trupul lui Hristos…”, Otpustul pascal cu Crucea și lumânarea. La masă se face dezlegare la pește, vin și untdelemn.
Tot în această zi, miercuri, în ajunul praznicului Înălțării Domnului, are loc ridicarea solemnă a Sfântului Epitaf de pe Sfânta Masă, așezându-se la locul cuvenit. Aceasta se face înainte de Vecernia Mare sau în timpul stihurilor Vecerniei înainte de Vohodul cu cădelnița.
Tot aceasta este şi ultima zi în care sfinţiţii slujitori s-au pregătit pentru începutul dumnezeieştii Liturghii cu rugăciunea „Hristos a înviat…”. De la Înălţare şi până la Duminica Pogorârii Sfântului Duh se zice numai „Slavă întru cei de sus…” de două ori şi „Doamne buzele mele…” o dată. De la Înălţare şi până la Rusalii la Sfânta Liturghie în loc de „Am văzut lumina cea adevărată…” se cântă Troparul Înălţării „Înălţatu-te-ai întru slavă…”.
Text: Pr. Adrian Dobreanu