Vezi VIDEO
Considerata inainte de anii ’90 Ziua Nationala a Romaniei, data de 23 august era sarbatorita cu mare fast. Muncitorii ieseau la defilari, se intonau cantece patriotice si se mergea la mici si bere. Acum, a ramas doar amintirea. Putini sunt cei care mai dau vreo importanta acestei zile. Poate doar veteranii care isi aduc aminte de razboiul pentru apararea “gliei strabune” si care cinstesc memoria celor care si-au dat viata pe front.
Ziua de 23 august este una controversata. Pana la caderea regimului comunist, aceasta zi era marcata cu mare fast, fiind considerata Ziua Nationala a Romaniei. Era si un moment prielnic pentru sarbatorirea “conducatorului iubit”, caruia ii poporul trebuia sa-i cante osanale.
Astazi, 23 august mai starneste amintiri pentru prea putini maramureseni. Doar veteranii de razboi au retrait emotia momentului istoric. In Baia Mare, un grup de veterani de razboi a depus coroane de flori la Monumentul Ostasului Roman din Parcul Municipal.
Veteranii si-au amintit cum au luptat pentru apararea gliei strabune, dar si cum au pierdut pe front prieteni, frati sau alte rudenii.
“Sarbatorim intoarcerea armelor impotriva armatei germane, asta inseamna eliberarea Ardealului de Nord. Pentru noi, a fost un moment istoric! Pentru mine inseamna pierderea a doi frati pe campul de lupta. Noi, veteranii, consideram ca a fost un razboi pentru a ne apara glia strabuna. Nu ne-am gandit niciodata la cotropiri de teritorii, pentru noi a insemnat apararea a ceea ce este al nostru”, a declarat presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi Maramures, colonel in rezerva Haralambie Cacina.
Pentru altii, 23 august e momentul in care romanii au devenit din nou stapanii pamanturilor pe care s-au nascut.
“Ziua de 23 august e o zi extraordinar de mare. E o zi in care parca toti am fi inviat!”, a marturisit Vasile Cuciulean.
Pe 23 august 1944, Regele Mihai I anunta intr-o proclamatie catre tara iesirea din alianta cu Germania, iar maresalul Ion Antonescu si ministrii sai erau arestati.
Sursa: Camelia Tocaci