Copiii cu autism din judet au nevoie de ajutorul baimarenilor. Pentru ca micutii sa-si poata continua terapia, reprezentantii Centrului de zi al Asociatiei de Autism Baia Mare spun ca mai au nevoie de doi specialisti. Totodata, din cauza numarului tot mai mare de copii cu aceasta afectiune, spatiul unde terapeutii isi desfasoara activitatea ar trebui extins. Insa, pentru toate acestea, nu exista fonduri. Baimarenii pot veni in sprijinul acestor micuti prin directionarea a 2% din impozitul pe venit Asociatiei de Autism. De asemenea, maramuresenii cu suflet mare pot face si donatii in contul Asociatiei.
Infiintata in urma cu trei ani de un grup de parinti cu copii cu autism, Asociatia de Autism Baia Mare s-a extins, iar in acest moment, zece terapeuti lucreaza cu 40 de copii. Cum numarul micutilor cu probleme a crescut mult fata de 2008 – cand in evidentele asociatiei erau doar opt copii – reprezentantii Asociatiei de Autism solicita ajutorul baimarenilor pentru a putea sa lucreze in conditii decente cu pacientii.
“Suntem in plina campanie de 2%, care se refera la directionarea unei parti din impozitul care s-a platit anul trecut. La noi pe site, mai precis pe www.autismbaiamare.ro se gasesc formularele 230 pentru angajati si 200 pentru profesii liberale, prin care baimarenii pot directiona 2% di impozitul pe profit”, a spus coordonatorul centrului, Andreea Iatu.
Specialistii spun ca micutii au o sansa reala sa se vindece atata timp cat terapia este reala si continua, iar parintii continua sa lucreze si acasa cu ei. Alexandra Cata, psihopedagog, a marturisit ca primul copil cu care a lucrat nu interactiona deloc, insa dupa terapie, copilul s-a integrat in societate – spune poezii dificile la serbare si se joaca cu alti copii de la gradinita.
“La inceput nu vorbea nimic, scotea unele sunete, nu folosea niciun cuvant, imita foarte bine, dar avea diverse stereotipii: inchidea si deschidea usi, flutura manutele, se invartea si alerga mult, acum e integrat intr-o gradinita de masa se descurca foarte bine, vorbeste corect”, a declarat Alexandra Cata, psihopedagog.
Psihopedagogii lucreaza zilnic cate o ora-doua cu fiecare copil in parte, iar terapia difera in functie de problemele fiecaruia. “Pentru dezvoltarea limbajului mergem mult pe folosirea imaginii, a cartilor, prin joc foarte mult, pe motricitate, jocuri de miscare, imitatie, asta tine si de socializare pe imitatie, pe dorinta de a impartasi. Astfel, ii provocam si ii motivam sa comunice cu noi”, a adaugat Alexandra Cata.
Baimarenii care vor sa vina in sprijinul Asociatiei Autism Baia Mare trebuie sa completeze pe site-ul asociatiei formularele prin care aleg sa directioneze 2% din impozitul pe venit, iar apoi sa le depuna la Administratia Fiscala. Formularele completate se pot lasa, de asemenea, la Centrul de Zi al Asociatiei de Autism.
Sursa: Adina Timis