În Anul 2025, stabilit la nivel național ca fiind Anul „Cardinal Iuliu Hossu” iar în Biserica Catolică, Jubileul Speranței, suntem cu toții chemați să redescoperim rădăcinile libertății noastre de credință, jertfa Episcopilor Greco-Catolici Martiri ai Bisericii lui Hristos.
Anul „Cardinal Iuliu Hossu” Este un dar pentru toți fiii acestei țări, chemați să redescopere, privind la figura blândă a lui Iuliu Hossu, valoarea unității, a comuniunii și a jertfei pentru credință și idealuri.
Timpurile pe care le trăim au cu adevărat nevoie de un astfel de exemplu, fiindcă tocmai aceste valori, regăsite în viața Fericitului Ierarh, sunt puse astăzi la grea încercare (PS Claudiu Pop, Episcop de Cluj-Gherla, în Scrisoarea pastorală la începutul Anului „Cardinal Iuliu Hossu”).
Trăim an de bogate haruri revărsate asupra fiilor Bisericii lui Hristos și a lumii întregi, an în care se consolidează și prinde formă și semnul vizibil dedicat cinstirii Martirilor și Mărturisitorilor Români ai Secolului XX, prin Sanctuarul care se înalță, cărămidă cu cărămidă, pe pământul Cimitirului Săracilor din Sighetu Marmației. Aici sunt înmormântați cei care s-au jertfit pentru libertatea noastră culturală și de credință: Episcopi, preoți și oameni de cultură, politicieni care și-au iubit țara și care au ales să nu o lase în mâna predătorilor.
Aici suntem invitați an de an, în ce-a de-a doua sâmbătă a lunii Mai, să participăm la pelerinajul în cinstea martirilor, pentru a ridica spre cer rugăciuni care să se reverse asupra noastră prin ploaie de haruri, pentru fiecare „harul de care avem nevoie”, așa cum exprima Preasfinția Sa Vasile Bizău la pelerinajul din 11 Mai 2024.
„În mijlocul grelelor frământări prin care trece lumea -frământări care tot mai fac să întârzie pacea atât de mult așteptată și buna înțelegere dintre neamuri-, avem, iubiților mei fii sufletești, multă și arzătoare lipsă de cuvântul întremător al Bisericii, de tăria neînvinsă ce se poate desprinde din minunea minunilor, care este Învierea din morți a Celui hulit, pângărit și răstignit pe Cruce, ca și din minunatul său Cuvânt, spus mai înainte, Cuvânt care s-a verificat mereu peste veacuri” – sunt cuvintele Episcopului Alexandru Rusu din ultima Scrisoare Pastorală de Paști 1948– care răsună atât de actual în timpurile pe care le trăim astăzi.
Să ne unim în rugăciune sub egida speranței!
Talida Trifoi – Biroul eparhial de presă