![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Mancare gatita din nisip pentru papusi, fotbal cu minge improvizata din carpe sau ciorapi, de-a v-ati ascunselea, sotron sau hotii si vardistii sunt doar cateva din jocurile copilariei pe care cu siguranta multi adulti si le amintesc cu mare drag. Sunt jocurile cu care au crescut si reprezentantii administratiei judetene si locale. Acestia si-au amintit cu placere, astazi, 1 iunie, de varsta inocentei, cand aveau cu totul alte preocupari decat soarta comunitatii pe care o reprezinta.
De Ziua Copilului, autoritatile maramuresene si locale si-au amintit cu drag de zilele in care nu erau preocupati de problemele cotidiene, ci de jocurile copilariei, la fel ca toti copiii de varsta lor. Subprefectul judetului Maramures, Dorin Buda, a marturisit pentru eMaramures.ro ca obisnuia sa se joace de-a “hotii si vardistii”, dar ca juca si mult fotbal.
“Copilaria a fost cea mai frumoasa perioada din viata mea, jucam fotbal, hotii si vardistii, nu aveam atatea jucarii cate are copilul meu, dar stiam sa ne jucam cu maxima intensitate de o bucata de ciocolata, de bananele verzi pe care nu mai asteptam sa se coaca. Mergeam in padure la cules de fructe, de ciuperci. Atunci era mai multa socializare, ne intalneam in fata blocului toti copiii care locuiau in acea zona”, a spus subprefectul Dorin Buda.
La randul sau, subprefectul Gyongyike Bondi si-a depanat amintirile din vremea copilariei, afirmand ca prepara mancare din nisip si iarba pentru papusi. Subprefectul spune ca fetitele incercau sa-si imite mamicile, in timp ce baietii faceau pe adultii, mergeau la serviciu, asa cum vedeau la tatii lor.
“Ne-am jucat foarte mult, fetitele ne jucam cu papusile si faceam de mancare aveam retete din nisip si iarba. Aveam iarba care era carne sau taitei ori ceapa verde. Ce vedeam la mamicile noastre cam asa gateam pentru papusi”, a rememorat Gyongyike Bondi.
Ca orice fetita de varsta ei, subprefectul nu a ratat ocazia de a sari coarda, de a se juca sotron sau chiar de a dansa din solduri, incercand sa mentina in miscare cat mai mult, un cerc.
“Saream coarda, aruncam cu piatra, jucam sotron, de-a v-ati ascunselea, de obicei seara jucam, atunci era mai interesant. Ne mai jucam cu un cerc, era un fel de dans cu soldurile, cine tinea mai mult cercul”, si-a mai amintit subprefectul Gyongyike Bondi.
Nici primarul interimar al municipiului Baia Mare, Istvan Ludescher, nu s-a dat inapoi cand a venit vorba de jocurile copilariei. Entuziasmat ca e vorba de un subiect mult mai vesel decat atat de discutata criza financiara, Ludescher a declarat ca s-a jucat si el ca orice copil, mai ales fotbal. Nu avea o minge adevarata, insa a improvizat una din ciorap. In schimb, primarul interimar detinea in curtea casei sale un balansoar, astfel incat era principala atractie pentru toti copiii din zona.
“Am fost la intalnire de la terminarea liceului si mi-am adus aminte de copilarie. Ca orice copil ne-am jucat «de-a v-ati ascunselea», fotbal, dar cu mingi improvizate, pentru ca n-am avut minge de fotbal, am facut minge dintr-un ciorap umplut cu ceva si ne-am distrat de minune. Am avut si balansoar in curte, toti copiii din vecini au venit acolo, aveam si nisip in curte, asa ca ne-am jucat si in nisip”, a adaugat Istvan Ludescher.
Autoritatile au intrat si in “jocul cu ata”, propus de eMaramures.ro. Chiar daca nu toti au cunoscut jocul la care au fost provocati, acestia au dovedit ca inca au suflet de copil, asa ca n-a fost nicio problema sa redevina macar pentru o clipa copii.
Sursa: Camelia Tocaci