Actualitate

VREME PAGUBOASA – Furtunile si vijeliile au facut pagube de peste 5 milioane de lei in Maramures

Luna iunie a fost una cu pierderi importante pentru maramureseni. Autoritatile au contabilizat pagube de peste 5 milioane de lei ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase produse in judet, cea mai afectata fiind locaitatea Coroieni, unde acum cateva saptamani a avut loc o tornada care a lasat mai multe case fara acoperis si care a scos din radacini copacii. O jumatate de milion de lei reprezinta paguba facuta de ape la lucrarea hidrotehnica amenajata pe raurile Iza si Baicu, aflata in administrarea Apelor Romane. Autoritatile au semnalat ca in zona trebuie executate lucrari de reparatii in regim de urgenta.

Prefectul Sorin Rednic a aratat ca furtunile si vijeliile au creat probleme inca sapte localitati maramuresene – Ulmeni, Boiu Mare, Cicarlau, Copalnic Manastur, Moisei, Rona de Sus si Suciu de Sus.

Torentii, scurgerile de pe versanti, dar si rafalele de vant puternic au afectat 32 de locuinte si 22 anexe gospodaresti. De asemenea, precipitatiile de ploaie care au avut caracter torential au contribuit la cresterea debitelor unor vai si paraie care s-au revarsat si inundat curtile a 50 de gospodarii, respectiv a 70 de gradini”, au aratat oficialii Institutiei Prefectului.

Pe lista de pagube figureaza o scoala si un camin cultural, 68,2 de kilometri de drumuri comunale, 11,05 kilometri de rigole de scurgere, 1,3 kilometri de drum judetean si 0,8 kilometri de drum national.

“Torentii formati pe versanti au transportat aluviuni si au colmatat 21 de fantani. Apele au transportat material lemnos sau resturi de materiale care au contribuit la afectarea a 25 de podete si a unei punti pietonale”, se arata in raportul inaintat prefectului.

In privinta agriculturii, primariile maramuresene au aratat ca fenomenele meteo au produs pagube pe o suprafata de 29,3 hectare de teren. Au fost afectati 99 pomi fructiferi, opt stupi de albine iar un animnal a fost ucis de un trasnet. Toate aceste pierderi materiale au fost contabilizate la nivelul comitetelor locale pentru situatii de urgenta.

Sursa: L.C.