Cultura

VIZITA IPS DANIEL – Mii de credinciosi s-au strans la Manastirea Barsana, pentru slujba Patriarhului Romaniei (GALERIE VIDEO & FOTO)

 Patriarhul Daniel, la Manastirea Barsana (c) eMM.ro
 Patriarhul Daniel, la Manastirea Barsana (c) eMM.ro
Credinciosii de la Barsana (c) eMaramures.ro

Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
ACTUALIZARE: Principalele arterele de circulatie din comuna maramureseana Barsana au fost blocate astazi, 30 iunie, de mii de credinciosi. Masinile aproape ca nu si-au putut pot face loc prin marea de oameni care s-a strans in zona manastirii pentru a-l intampina pe Patriarul Romaniei, prezent la slujba de sfintire a bisericii din cadrul lacasului monahal. Jandarmeria a estimat ca vor lua parte la evenimentul religios aproximativ 25.000 de credinciosi din intreg Maramuresul si din judetele invecinate.

Manastirea de la Barsana a fost, in acest final de saptamana, destinatie de pelerinaj pentru ortodocsii din Transilvania. Intreaga comuna maramureseana a imbracat straie de sarbatoare, troitele si portile din lemn fiind impodobite cu stergare. Multi dintre credinciosi au sosit inca de ieri in localitate iar cei care nu au mai prins locuri de cazare disponibile au dormit prin masini, in asteptarea importantului eveniment religios.
 
La primle ore ale zilei de azi s-a stat la rand in fata portilor lacasului
pentru ca fiecare dintre cei prezenti a vrut sa prinda un loc cat mai in fata la slubjba de tarnosire oficiata de IPS Daniel. Localnicii s-au imbracat in haine populare de sarbatoare, insa in primele randuri s-au aflat si credinciosi din alte judete cum ar fi Neamtul sau Clujul.
 Credinciosii de la Barsana (c) eMM.ro
Patriarhul a sosit si el in cursul serii de ieri la manastirea din Maramuresul istoric, dupa ce a aterizat cu avionul in Baia Mare. El face o vizita de doua zile in nord-vestul tarii si este insotit de 20 de ierarhi din Sfantul Sinod, carora li s-au alaturat numerosi oficiali ai bisericii din Maramures, zone ale tarii. Printre ierarhii prezenti s-au numarat mitropolitul Clujului, Albei si Maramuresului, mitropolitul Olteniei, arhiepiscopul Tomisului, episcopul Covasnei si Harghitei, dar si episcopul ortodox roman din Ungaria si cel al Spaniei si Portugaliei. 

Credinciosi, la Barsana (c) eMM.roEvenimentul de la Barsana a debutat in jurul orei 9.00 cu sfintirea Bisericii Manastirii care are hramul Soborului celor 12 Sfinti Apostoli. Dupa tarnosirea noii biserici, ierarhii si preotii impreuna cu Patriarhul Daniel au savarsit Sfanta Liturghie, raspunsurile la slujba fiind asigurate chiar de corala preotilor, “Arhanghelii”. 

Sfintirea bisericii este o noua poarta a Cerului deschisa pamantenilor. Sfintirea noii biserici a Manastirii Barsana este in acelasi timp un act de cult si de cultura a sufletului romanesc. Este mai intai un act de cult pentru ca se aduce multumire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a realizat. in acelasi timp, ea este revasarea harului sfintitor de la Dumnezeu pentru ca aceasta lucrare, ofranda a credinciosilor, sa devina o Casa a lui Dumnezeu si Poarta a Cerului”, a aratat Preafericitul Daniel, Patriarhul Romaniei. 

Ziua de astazi a fost catalogata si de Patriarhul Daniel, la Barsana (c) eMM.roarhiereul vicar PS Iustin Sigheteanu drept una istorica. Acesta i-a adresat urarea patriarhului sa poposeasca in Maramures macar din cinci in cinci ani, daca nu din trei in trei, cum s-a intamplat acum, cand a revenit in judet dupa vizita facuta in 2009, cand episcopul Justinian Chira a fost ridicat la rangul de arhiepiscop onorific.

Este o zi istorica, pentru ca Patriarhul Romaniei a urcat oarecum dar coborand de la inaltul tron de la Bucuresti, in mijloculnostru a urcat pentru ca noi suntem tocmai in nord si ii multumim”,a spus PS Iustin Sigheteanu. 

Patriarhul Daniel, la Barsana (c) eMM.roMiile de credinciosi care au umplut pana la refuz curtea manastirii au cantat apoi la finalul slujbei, o priceasna inchinata Maicii Domnului, ceea ce i-a impresionat pe toti cei prezenti. De altfel, patriarhul Romaniei a remarcat la final ca a avut parte de o primire frumoasa si calduroasa din partea maramuresenilor care s-au dovedit a fi si de aceasta data nu numai ospitalieri, ci si credinciosi si evlaviosi, “fideli invataturii Sfintilor Apostoli”.

Momentul final a inclus si oferirea de daruri din partea patriarhului Romaniei. Acesta i-a oferit crucea patriarhala staretei Manastirii Barsana, Filoteea Oltean. De asemenea Preafericitul a daruit o cruce, dar si mai multe carti bisericesti pentru biserica, printre care s-au numarat o Evanghelie, un Liturghier, o carte cu slujba sfantului Maslu.

Patriarhul Daniel, la Barsana (c) eMM.roLa randul sau, Patriarhul a primit in dar o icoana cu Soborul Sfintilor 12 Apostoli, dar si o macheta infatisand biserica din lemn a Manastirii Barsana.

Patriarhul Romaniei va ramane si maine, 1 iulie in eparhia Maramuresului si Satmarului, acesta fiind asteptat sa slujeasca duminica la Negresti Oas. El se va deplasa si la Sighetu Marmatiei, pentru vizitarea catorva obiective cultural-religioase, dar si la manastirea Peri din zona Sapanta.

FOTO: Patriarhul Daniel, la Manastirea Barsana (c) eMM.ro

CITESTE SI:
ACTUALIZARE – VIZITA PATRIARH – Capul Bisericii Ortodoxe, IPS Daniel, s-a pus pe glume cu PS Iustin Sigheteanul (VIDEO)

Sursa: Camelia Tocaci