Afaceri - Economic

VERIFICARI – Plata subventiilor catre fermieri se va face doar dupa finalizarea controalelor APIA

Tarani la plug (c) eMM.roFermierii maramureseni sunt luati in colimator in aceasta perioada de specialistii Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura Maramures (APIA). Mai exact, reprezentantii institutiei judetene fac controale in teren, dar asteapta si rezultatele verificarilor efectuate prin teledetectie. Cei care vor fi prinsi ca au declarat date eronate risca sanctiuni, mergand pana la suspendarea subventiilor.

Peste 2.000 de fermieri maramureseni sunt vizati in controalele administrative realizate de reprezentantii APIA. Cei mai multi sunt verificati prin teledetectie. Mai exact, sateliti specializati capteaza undele electromagnetice prin diferiti senzori, in functie de forme de relief sau plante. Datele captate de sateliti se inregistreaza si se transmit la sol. In paralel cu aceste verificari s-a recurs si la controalele incrucisate. Cei care vor fi gasiti in neregula vor fi sanctionati si chiar exclusi de la plata.

“Fermierii risca sanctiuni, penalizari, excluderi de la plata, chiar sanctiuni multianuale daca diferenta intre ceea ce au declarat si ce se gaseste este intr-un procent de peste 50% sau se poate ajunge la retragerea sumelor de bani din campaniile anterioare”, a declarat directorul APIA Maramures, Florin Urs.

Oficialii APIA au mai aratat ca din cauza controalelor, fermierii vor trebui sa mai astepte pana cand isi vor incasa subventiile. “APIA poate sa faca platile ca orice autoritate din statele membre numai dupa ce controalele au fost finalizate. Daca se furnizeaza declaratia de asigurare de catre statul membru se pot efectua plati partiale si inainte de 1 decembrie. Daca nu, nu se vor face plati decat dupa finalizarea controalelor. Platile vor incepe in 1 decembrie si se vor finaliza in data de 31 a anului viitor”, a adaugat Florin Urs.

Verificarile din teren ar urma sa fie finalizate intr-o luna. Anul acesta in Maramures au depus cereri pentru subventii peste 37.000 de fermieri.

Sursa: Camelia Tocaci