Afaceri - Economic

VALUTA – Cursul doboara record dupa record pe piata interbancara

Foto panou casa de schimb valutar Baia Mare (c) eMaramures.roCursul a urcat la 4,57 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare si a atins un nou maxim istoric, ca urmare a aversiunii aa risc a jucatorilor in contextul tensiunilor politice din Romania, dupa care cotatiile au coborat in jur de 4,5550 lei/euro, ca urmare a interventiei BNR. Primele tranzactii de astazi, 13 iulie, s-au realizat la 4,5390 – 4,5425 lei/euro, aproape de nivelul de la finalul sesiunii precedente, cand rata de schimb fluctua in jur de 4,54 lei/euro.

Cotatiile au continuat sa urce, atingand un maxim istoric de 4,57 lei/euro. Ulterior, BNR a intervenit indirect in piata si a vandut euro, astfel cotatiile au inceput sa coboare usor.
In jurul orei 10:00, schimburile se perfectau la 4,5530 – 4,5570 lei/euro. Potrvit dealerilor, volumele transferate au fost destul de ridicate, pentru aceasta ora.

Paritatea leu/euro a inceput sa creasca inca de la inceputul saptamanii trecute, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL si USL, iar suspendarea presedintelui Traian Basescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor.

Rata de referinta anuntata ieri, 12 iulie, de BNR pentru euro a urcat la 4,5252 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric de luni, iar cursul pentru dolar a atins un nou record, de 3,7031 lei/dolar.

Totodata, paritatea oficiala leu/franc elvetian a urcat de la 3,7663 lei/franc la 3,7685 lei/franc. Cursul leu/franc elvetian a fost luni la maximul ultimelor zece luni, de 3,7691 lei/franc.

Referintele pentru dolar si francul elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Sursa: Mediafax