Turism

TRADITIE – Bistrita-Nasaud: Manifestare culturala de amploare, dedicata zadiei sau catrintei din costumul popular

Centrul Judetean pentru Cultura (CJC) Bistrita-Nasaud organizeaza marti, 29 septembrie, o ampla manifestare culturala dedicata zadiei sau catrintei din costumul popular, cu scopul de a reface popularitatea acestui obiect vestimentar si chiar de a-l introduce in tinutele feminine moderne.

Potrivit unui comunicat de presa, un numar de 1.250 de fete vor participa, pe stadionul municipal din Bistrita, la o defilare de moda in cadrul careia va fi expusa o colectie de 2.500 de zadii (catrinte, panzaturi), din diverse zone ale tarii.

“Zadia era folosita de fete si femei ca o piesa a portului traditional, mai ales in sarbatori, dar si la evenimentele semnificative din viata lor personala. Toate aceste creatii au caracter de unicat, fiecare femeie adaugand un ornament, o floare sau o frunza, respectand totusi o grafie specifica zonei. Din pacate, in ultimii 25 de ani, aceasta practica a disparut, motiv pentru care incercam sa determinam un interes special pentru zadie, manifestandu-se similar cu interesul pentru ia reintrata in portul cotidian”, se arata in comunicat.

Evenimentul, denumit “Manifest. Zadia”, isi propune sa valorizeze estetic, intr-un context urban, aceasta colectie de zadii, alegand ca forma de reprezentare instalatia-performance, “o modalitate de exprimare artistica a timpului nostru”, potrivit organizatorilor, ” prin care se urmareste un dialog autentic cu spectatorul secolului 21″. Fondul muzical va fi asigurat de trupa de percutie Senzor.

Manifestarea este organizata in colaborare cu Inspectorul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud si Fundatia Culturala “Societatea de Concerte” Bistrita, sub patronajul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.

Sursa: Emm