Actualitate

TOCMEALA BATE LEGEA – Lubenitarii au furat startul la comertul stradal, cu acordul autoritatilor din Baia Mare (VIDEO)

Foto: Lubenitari in Baia Mare (c) eMM.roVezi VIDEO
Hotararea Consiliului Local Baia Mare privind comertul stradal este ignorata chiar de catre reprezentantii primariei. Desi s-a stabilit ca in municipiu sa se dea startul vanzarilor abia in 15 iulie, zilele trecute s-au eliberat documente care permit lubenitarilor sa isi scoata pepenii in strada cu mult inainte de termenul aprobat in plen, chiar daca asta inseamna o incalcare a unui act asumat de catre alesii locali.

Ca urmare a bunavointei autoritatilor, precupetii au plasat deja tone de lubenita in chioscurile de lemn din oras. Ei sustin ca anul acesta nu se mai tem de izbucnirea unui nou scandal legat de inchirierea spatiilor, deoarece au la mana acordurile Primariei Baia Mare. Singura grija pentru ei este vanzarea, care inca nu merge prea bine.

De acuma a inceput vanzarea si e pana pa 15 iulie. Eu pentru atat am platit chitanta. Sa vedem cum a merge vanzarea si apoi poate prelungim… Da oricum, cred ca o sa mearga… Poate mai prost ca ceilalti ani, da’ na’, asta e. Am incheiat contract, cu chitanta platita, tot tacamu’. Constructia e propiertate personala. Acum un an am luat-o, deci sunt legal aici”, a relatat, pentru eMaramures, unul dintre comercianti.

Daca unii dintre lubenitari sustin ca au contract valabil doar pentru o luna, se afla printre ei si vanzatori care si-au asigurat inchirierea spatiilor pe tot sezonul. “De ieri am inceput. Acuma nu prea merge, dar s-a porni si vanzarea. Am incheiat contract, pana in septembrie aici vand“, a precizat o alta comercianta.

Reprezentantii Primariei Baia Mare au justificat abaterea de la regulamentul pentru comertul stradal, stipulat prin hotarare de Consiliu Local, prin faptul ca s-a vizat “interesul cetateanului”.

Am decis sa devansam posibilitatea vanzarii pepenilor pe domeniul public aproape cu 30 de zile. Hotararea de Consiliu Local era pentru 15 iulie, dar pentru a veni in sprijinul cetatenilor, pentru ca fructele au aparut deja pe piata am devansat startul vanzarii pentru cetateni. Se pot face aste de derogari”, a explicat purtatorul de cuvant al Primariei Baia Mare, Dan Coarda.

Taxa pe care municipalitatea o incaseaza din vanzarea de pepeni este de 5 lei pe zi, pentru fiecare metru patrat ocupat. Comerciantii care nu au un contract incheiat cu Primaria Baia Mare si care sunt prinsi in afara chioscurilor din lemn special amenajate risca amenzi de pana la 2.500 de lei. Exista si o sanctiune contraventionala complementara, respectiv confiscarea bunurilor folosite sau rezultate din aceste contraventii. 

Foto: Lubenitari in Baia Mare (c) eMM.ro
Sursa: Anca Popescu