Afaceri - Economic

TAXA AUTO – De la mijlocul acestei luni se preiau cererile pentru recuperarea taxei auto

Strada Scolii din Baia Mare (c) eMM.roPana la mijlocul acestei luni mai trebuie sa astepte soferii maramureseni care vor sa-si recupereze taxa auto. Imediat ce s-a anuntat aprobarea acestei ordonante, mai multi maramureseni au cerut informatii despre proceduri de la ghiseele Administratiei Judetene a Finantelor Publice Maramures. Solicitarile soferilor vor fi inregistrate abia dupa data de 15 octombrie.

Aprobata la finele lunii august, Ordonanta de Guvern care permite recuperarea taxei auto de catre soferi pe cale administrativa isi va produce efectele abia de la mijlocul acestei luni. Imediat dupa adoptarea actului, oficialii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au cerut un termen de 45 de zile pentru a aproba procedurile in vederea punerii in practica a documentului respectiv.

“Referitor la aplicarea actului normativ care reglementeaza taxa auto care se va recupera de la ANAF, asa cum s-a precizat in comunicatul dat de ANAF solicitantii trebuie sa astepte implinirea termenului de 45 de zile de la publicarea ordonantei in vederea emiterii normelor de aplicare. Inca acel termen nu a expirat. El va expira in jurul datei de 15 octombrie”, a explicat purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene a Finantelor Publice Maramures, Georgeta Timis.

La ghiseele administratiei fiscale din Maramures, noua soferi au reusit sa-si depuna cererile pentru recuperarea taxei auto. Oficialii institutiei sunt convinsi ca numarul celor interesati este unul mult mai mare, insa au aratat ca abia dupa 15 octombrie vor mai primi solicitari in acest sens.

“In acest interval, chiar la inceput pana la aparitia comunicatului au fost inregistrate un numar de noua cereri de restituire a taxei auto, iar dupa data aparitiei comunicatului, efectiv nu au mai fost acceptate asemenea cereri, ci li s-a solicitat celor care vroiau sa le depuna sa revina cu acestea dupa data de 15 octombrie”, a adaugat Georgeta Timis.

Restituirea sumelor pentru ceea ce in trecut era taxa speciala pentru autoturisme, taxa pentru poluare sau taxa pentru emisii poluante se va face esalonat. Conform actelor normative in vigoare, pe parcursul a cinci ani se vor inapoia cate 20% din valoarea taxei auto care trebuie recuperata.

Sursa: Camelia Tocaci