Actualitate

SUSPENDARE PRESEDINTE – Traian Basescu, suspendat din functie de Parlament – Referendum, in 29 iulie

Basescu la Parlament (c) presidency.roVotul pentru cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu a inceput in Parlament dupa circa cinci ore de discursuri, in care, pe rand, seful statului, reprezentantii puterii si cei ai opozitiei au vorbit despre evenimentele recente de pe scena politica. Votul a fost secret cu bile si a fost primul din seria ”dedicata” sefului statului, celalalt privind stabilirea datei referendumului de demitere in 29 iulie. Traian Basescu nu a fost interesat sa urmareasca votul, mergand la Cotroceni dupa discursul final in plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor, in care i-a spus lui Crin Antonescu, al doilea om in stat, ca ii lasa o foaie pe care sa scrie ce a promis: demisia.

Presedintele Traian Băsescu a fost suspendat din functie de Parlament, cu 256 de voturi “pentru”. Impotriva suspendarii presedintelui Băsescu s-au inregistrat 114 voturi. Cererea de suspendare din functie a sefului statului trebuia sa intruneasca peste 217 voturi favorabile.

Pasul urmator consta in organizarea referendumului, care va fi precedat de o perioada de campanie in care Traian Basescu si opozantii sai vor putea sa isi prezinte punctele de vedere si sa isi atraga sustinatori. In tot acest timp, Romania va fi condusa cu titlu interimar de Crin Antonescu, presedinte al Senatului. Daca nici poporul nu il mai vrea ca presedinte pe Basescu, acesta va fi oficial suspendat din functia de presedinte si se va ajunge la alegeri anticipate.

Presedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, in plenul Camerelor reunite, ca, daca Traian Basescu nu va fi demis la referendum, el se va retrage “definitiv” din viata politica.

Antonescu a mai spus ca Traian Basescu a fost si este un om politic puternic. “Nu a fost, si pentru asta nu il putem pedepsi, si nu va fi niciodata un adevarat lider al acestei natiuni”, a adaugat el. Liderul PNL a mai mentionat ca drumurile sale si ale presedintelui Traian Basescu se despart. “Veti fi sau nu suspendat azi, veti fi sau nu demis, de verdictul poporului, ne cam despartim. Daca nu veti fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, ma retrag definitiv din viata politica. Daca veti fi demis la referendum, nu stiu ce veti face, dar va urez si dumneavoastra si mie un singur lucru: sa apucam amandoi o justitie pe deplin independenta in Romania”. Antonescu a continuat: “Dumneavoastra, personal, va urez un presedinte atat de bun, incat sa fie bun si pentru dumneavoastra“.

Pe picior de plecare, Traian Basescu a spus: “Eu sunt la Cotroceni. Astept, eventual, decizia Curtii Constitutionale care sa stabileasca presedintele interimar, pentru a preda mandatul. Dar, daca nu veti avea o astfel de decizie datorita votului, tot puteti sa ma cautati, domnule Antonescu, pentru ca va las aici o foaie pe care sa va scrieti de-acum ce ati promis, demisia, daca eu voi castiga referendumul”, a spus Traian Basescu.

Victor Ponta a declarat, inainte de rezultatul votului, ca a discutat cu toate grupurile parlamentare, mai putin cu cel al PDL, pentru ca are obligatia ca premier in cazul in care Parlamentul decide suspendarea presedintelui sa asigure buna functionare a administratiei, inclusiv organizarea referendumului. El a afirmat ca nu s-a evitat cu presedintele Traian Basescu cu prilejul dezbaterilor privind suspendarea acestuia si ca nu a vrut sa ia cuvantul in plenurile reunite, intrucat nu accepta incercarea “presedintelui inca Basescu de a trage Guvernul in bataliile sale”. “Domnul Basescu are de dat socoteala in fata poporului roman si dorinta lui de a implica si murdari toate institutiile statului nu am dori sa le las sa se implineasca”, a afirmat Ponta.

CITESTE SI: 


Sursa: I.O.