Un recent studiu arata efectul benefic al zaharului asupra creierului: el ar permite prevenirea bolilor legate de neuro-degenerescenta, printre care boala Alzheimer. Studiul, realizat de Alex Parker si aparut in revista americana ‘Aging Cell’, prezinta un rezultat uimitor: zaharul ar fi bun pentru stimularea memoriei, relateaza maxisciences.com.
Acest lucru sugereaza ca anumite boli, cum ar fi Alzheimer, ar putea fi prevenite prin consumul de zahar. Se impune totusi mare prudenta, pentru ca zaharul provoaca si obezitate si diabet.
In prezent, boala Alzheimer este cea mai cunoscuta afectiune neuro-degenerativa deoarece afecteaza un mare numar de persoane. Mai exista insa si altele, ca boala Lou Gehrig (numita si scleroza laterala amiotropica – SLA) sau boala Huntington, asociata si ea cu imbatranirea. De multi ani, cercetatorii incearca sa reduca degradarea neruronala legata de varsta pentru a impiedica aparitia unor astfel de boli.
In acest sens, ei vizeaza mai ales scaderea aportului caloric din alimentatie, metoda care a dovedit ca imbunatateste sanatatea pacientilor si le creste speranta de viata. Alex Parker, profesor de patologie si biologie celulara, a desfasurat un studiu la centrul spitalicesc de la Universitatea din Montreal. Echipa cercetatorului a recurs la Caenorhabditis elegans, un viermisor de 1 mm lungime, folosit adesea pentru studierea unor aspecte biologice. In prima faza, rezultatele au deceptionat:
‘Chiar daca restrictia calorica pare ca imbunatateste sanatatea in general, de-a lungul anilor am incercat sa gasim efecte benefice in modelele noastre de neuro-degenerescenta. Am vazut ca efectele erau nesemnificstive sau deloc’, spune Alex Parker, care a decis apoi, impreuna cu echipa, sa schimbe strategia.
In loc sa scada caloriile din regimul alimentar al viermilor, le-au administrat mari cantitati de glucoza (zahar). Rezultatele i-au uimit pe cercetatori: ‘Spre marea noastra surprindere, am observat la viermii carora li se administrasera cantitati mari de glucoza o scadere semnificativa a degenerescentei la toate modelele noastre’, arata Alex Parker.
Oamenii de stiinta explica acest rezultat prin aportul energetic al zaharului. Ei sunt de parere ca neuronii bolnavi sunt lipsiti de energie, glucoza oferindu-le resursele energetice necesare pentru o functionare normala. Totusi, chiar daca degenerescenta viermilor scade, ei traiesc mai putin si nu sunt atat de sanatosi. Alex Parker subliniaza ca ‘regimul alimentar poate avea efecte profunde asupra sanatatii si am descoperit un rol necunoscut pana acum al zaharurilor: protectia impotriva anumitor forme de degenerescenta, dar provocarea altor probleme de sanatate’.
Prin urmare, viitoarele studii trebuie sa incerce sa puna la punct demersuri terapeutice pe baza de zahar, care sa tinteasca doar neuronii, evitand astfel inconveniente ca tendinta de a duce la obezitate si diabet. Cercetatorii de la Montreal au inceput deja noi analize pe viermi pentru a depista cai genetice implicate in procesul de protectie al zaharului. Analizele trebuie facute apoi pe oameni, dintre care unii suferind de boli neuro-degenerative, care sa confirme sau sa infirme observatiile pe viermi.
Sursa: Agerpres