Sanatate

STUDIU – Un tratament impotriva leucemiei se dovedeste eficient si in tratarea maladiei Parkinson

Un medicament impotriva leucemiei deja aprobat de agentia americana a medicamentelor (Food and Drugs Administration, FDA) s-a dovedit eficient impotriva maladiei Parkinson si a unei forme de dementa, potrivit rezultatelor unui studiu clinic prezentat la o conferinta la Chicago, informeaza agentia France Presse.

Molecula ‘Nilotinib’ produsa de laboratoarele elvetiene Novartis, comercializata sub numele de ‘Tasigna’, a permis “o reducere semnificativa si incurajatoare a proteinelor toxice de la nivel cerebral”. Aceste proteine sunt legate de progresia acestor boli neurodegenerative, au declarat cercetatorii de la centrul medical al Universitatii Georgetown din Washington, al carei studiu clinic a implicat doisprezece pacienti.

Potrivit acestui studiu, ‘Tasigna’ a imbunatatit functia cognitiva, abilitatile motorii si non-motorii ale pacientilor cu boala Parkinson si cu maladia cu corpi Lewy, o tulburare cognitiva caracterizata prin depozite anormale ale unei proteine, formate in interiorul celulelor nervoase ale creierului. Cercetatorii au descoperit ca ‘Tasigna’ a crescut productia de dopamina, un neurotransmitator important care favorizeaza comunicarea intre neuroni, iar stoparea tratamentului cu ‘Tasigna’ pare sa provoace declinul cognitiv si capacitatile motorii, in ciuda reluarii terapiilor conventionale impotriva Parkinson, mai noteaza AFP.

In cadrul studiului, un bolnav condamnat sa ramana in scaun cu rotile pentru ca nu se putea ridica a fost capabil sa mearga din nou, in timp ce trei pacienti care inainte nu puteau vorbi au fost in stare, dupa acest tratament, sa poarte conversatii normale.

“Conform cunostintelor mele, aceasta este prima data cand o terapie pare sa inverseze, intr-un un grad mai mare sau mai mic, in functie de evolutia bolii, declinul cognitiv si capacitatea functionala a pacientilor care sufera de astfel de tulburari neurodegenerative”, a subliniat dr. Fernando Pagan, profesor de neurologie la spitalul Universitatii Georgetown.

Insa el a adaugat ca este esential sa se efectueze un studiu clinic mai extins inainte de determinarea impactului real al acestui medicament, pentru ca nu a existat nici un grup de bolnavi de control pentru a face o comparatie placebo sau cu alte tratamente pentru boala Parkinson.

Rezultatele studiului au fost prezentate la sfarsitul saptamanii trecute la conferinta anuala a Societatii Americane de Neurostiinte de la Chicago.

Sursa: Agerpres