Sanatate

STUDIU MEDICAL – Statul in picioare si miscarea prelungesc viata

La  miscareSperanta de viata a unei persoane care sta jos mai putin de trei ore pe zi este cu 2 ani mai mare, in timp ce speranta de viata a unei persoane care nu isi petrece mai mult de doua ore pe zi in fata televizorului poate creste cu aproximativ 1,38 ani, conform unui studiu publicat marti in revista British Medical Journal (BMJ), transmite AFP. Acest studiu a fost realizat pe un esantion larg din populatia americana cu varsta de peste 18 ani.

Cercetatorii i-au impartit pe subiecti in functie de raspunsurile lor privind timpul pe care si-l petrec zilnic in pozitia asezat – mai putin de 3 ore, intre 3 si 6 ore si respectiv peste 6 ore. De asemenea, ei au fost impartiti si dupa timpul petrecut in fata televizorului: mai putin de 2 ore, intre 2 si 4 ore si respectiv mai mult de 4 ore.

“Rezultatele acestui studiu demonstreaza ca persoanele care stau asezate perioade lungi de timp sau care urmaresc mult timp programele de la televizor, au speranta de viata mai redusa“, conform autorilor sai.

Sedentarismul este cunoscut pentru faptul ca favorizeaza diferitele tipuri de diabet, maladiile cardiovasculare si creste mortalitatea generala.

“Anumite studii sustin ca in pozitie asezat musculatura picioarelor nu este deloc activa, ceea ce produce o serie de perturbari la nivelul circulatiei sanguine si acumulari de zahar si de grasimi in organism”, explica coordonatorul acestui studiu, Dr Peter Katzmarzyk de la Universitatea din Louisiana.

Pentru a ramane sanatosi, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda cel putin 150 de minute de exercitii fizice moderate sau intense pe saptamana.
Sursa: Agerpres