Monden

STIINTA – STUDIU – Delfinii, elefantii si cainii au o inteligenta diferita fata de cea a maimutelor

Creier - sxc.huNu doar maimutele antropoide, primate ca si omul, au un creier complex, capabil de comportament inteligent. Delfinii, cainii si elefantii ne pot invata cate ceva despre niste creiere fundamental diferite fata de cel al primatelor, dar dotate cu o inteligenta de multe ori similara, conform unui material publicat de Associated Press.

Conexiunile neuronale din creierul delfinilor se realizeaza intr-un mod fundamental diferit fata de cele din creierul primatelor, in special in regiunea neocortexului, centrul unor functii inalte, asa cum ar fi intelegerea si gandirea constienta.

Delfinii sunt niste rude atat de indepartate ale oamenilor incat trebuie sa ne intoarcem inapoi in timp cu 95 de milioane de ani pana la identificarea unui stramos “cat de cat” comun. Insa atunci cand vine vorba de inteligenta, comportament social si comunicare, unii cercetatori sustin ca delfinii sunt la fel de apropiati de oameni ca si maimutele antropoide. Sau poate chiar mai apropiati.

“Delfinii inteleg concepte abstracte, precum cel de zero. Ei pot face orice poate face si un cimpanzeu sau bonobo” sustine Lori Marino, specialista in neurologie de la Emory University si experta in comportamentul deflinilor. “Delfinii sunt extraordinar de diferiti fata de noi si totodata extraordinar de asemanatori“, mai adauga ea.

In ultimii ani, cercetatorii specializati in comportamentul animalelor au ajuns la concluzia ca inteligenta acestora nu are nicio legatura cu apropierea lor anatomica fata de oameni. Nu trebuie sa faci parte din clasa primatelor pentru a fi dotat cu inteligenta.

Creierul delfinilor nu seamana deloc cu creierul oamenilor, precizeaza Marino. Insa, mai adauga ea, “cu cat afli mai multe despre delfini, cu atat iti dai seama ca au intr-adevar capacitatea de a rationa si caracteristicile cognitive pe care le atribuim unei persoane”. Delfinii se recunosc in oglinda si au simtul identitatii sociale. Ei stiu cine sunt, atat individual cat si ca apartenenta la un grup sau familie. Ei interactioneaza si inteleg ideea de sanatate si de boala, au sentimente fata de alti delfini, si comunica atat de rapid unii cu altii incat parca ar fi interconectati, mai explica Marino.

Inteligenta animala “nu este un lucru liniar”, sustine cercetatorul Brian Hare, de la Duke University, care studiaza inteligenta la bonobo si la caini. “Trebuie sa ne gandim la inteligenta ca la o trusa de scule. Unele animale au un ciocan extraordinar, in timp ce altele au o surubelnita uluitoare”, mai adauga el.

Pentru caini, principala unealta a inteligentei lor este observatia obsesiva a oamenilor si abilitatea de a intelege comunicarea umana. Spre exemplu, cainii urmaresc semnalizarea facuta de om atat de bine, incat inteleg daca este facuta cu mana sau cu piciorul, capacitate pe care, spre exemplu, cimpanzeii nu o au, conform lui Hare, autorul unei carti intitulate “The Genius of Dogs” (Geniul cainilor).

Apoi mai sunt si elefantii. Acestia sunt capabili de empatie unii cu altii, se ajuta si colaboreaza pentru rezolvarea diferitelor sarcini. Intr-un joc clasic de cooperare, in care animalele primesc de mancare doar daca trag de capetele opuse ale unei franghii, elefantii au invatat sa faca acest lucru mult mai rapid decat cimpanzeii, conform cercetatorului Josh Plotnik de la Fundatia Golden Triangle Asian Elephant din Thailanda.

Elefantii se descurca mai bine decat maimutele in situatii care necesita empatie, cum ar fi salvarea unui seaman aflat in pericol, mai sustine Plotnik. In mediul lor natural au fost consemnate situatii in care mai multi elefanti au colaborat pentru ajutarea unui seaman care a cazut intr-o groapa din care nu mai putea sa iasa.

Sursa: Agerpres