Afaceri - Economic

SOMAJUL CRESTE – Absolventii de liceu si de facultate vor ingrosa randurile somerilor din Maramures (VIDEO)

Foto Tanar somer (c) cautacurs.roVezi VIDEO
Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) se asteapta la o crestere a ratei somajului in Maramures, ca urmare a incheierii anului scolar si universitar. Numerosi absolventi ies, in aceste zile, din sistemul de invatamant, iar mare parte dintre ei vor depune dosarele pentru a incasa ajutorul financiar de la stat.

In prezent, 12% din totalul somerilor aflati in plata la nivelul judetului sunt tineri. Absolventii de liceu si de facultate au la dispozitie 60 de zile pentru a-si gasi un loc de munca. Daca in acest interval nu reusesc sa se angajeze, ei au posibilitatea sa ceara alocatie de somaj.

„In fiecare an, dupa 15 iunie, cand promotia din fiecare an isi finalizeaza studiile, foarte multi se indreapta spre portile agentiei noastre pentru a solicita fie un loc de munca, fie orice alte servicii. A scazut numarul tinerilor din totalul numarului de someri, astfel ca avem 932, reprezentand un procent de 12 % din totalul numarului de someri. A scazut, dar ne asteptam la cresterea numarului de someri cu numarul absolventilor. Va influenta si cresterea ratei somajului la nivelul judetului nostru”, a punctat directorul executiv al AJOFM Maramures, Oana Osanu.

Absolventii trebuie sa se orienteze rapid in vederea obtinerii unui loc de munca sau pentru continuarea studiilor, deoarece indemnizatia de somaj este alocata doar timp de cateva luni. In plus, suma este mult prea mica pentru a asigura traiul zilnic. „Pentru absolventi perioada este de sase luni de indemnizatie si suma e de 250 de lei, lunar reprezentand 50 % din indicatorul social de referinta care nu s-a indexat”, a mai spus Oana Osanu.

Sansele tinerilor de a-si gasi un loc de munca sunt destul de reduse in aceasta perioada. Pentru cei cu studii superioare exista doar opt posturi disponibile. Cele mai multe joburi vacante raman in domeniul confectiilor si in cel al serviciilor.

In schimb, in aceasta vara, 150 de elevi si studenti vor avea sansa sa lucreze pe timpul vacantei, in cadrul unui program care are in vedere stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a acestei categorii. De asemenea, pentru luna septembrie se are in vedere si organizarea unei burse a locurilor de munca destinate absolventilor.

Potrivit unui raport incheiat de catre Institutul National de Statistica, rata somajului in randul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani se situa la 23,7 %, in 2011.

Foto: Somer (c) cautacurs.ro
Sursa: Camelia Tocaci