Sanatate

SOFT CU PROBLEME – Medicii maramureseni se chinuie sa elibereze retete electronice (VIDEO)

 Foto: eroare program reteta electronica
 Foto: farmacie - medicamente

Vezi VIDEO
Eliberarea retetelor electronice in sistemul sanitar din Romania a inceput cu stangul in Maramures. Desi medicii au fost instruiti cum sa foloseasca programul informatic de prescriere a medicamentelor iar farmaciile s-au dotat cu aparatura necesara, sincope au existat inca din prima zi de functionare. In conditiile date, medicii s-au vazut nevoiti sa treaca tot la pix si hartie, astfel incat bolnavii sa nu stea la usa cabinetelor din cauza problemelor tehnice la softul lansat la inceputul acestei luni.

Blocajele la eliberarea retetelor electronice s-au inregistrat in momentul introducerii datelor personale in sistem, cand teoretic trebuia sa se obtina un cod unic pentru pacient. Medicii de familie, care au inceput sa se familiarizeze si cu termenii tehnici si de programare, nu doar cu cei medicali, au precizat ca dificultatile intampinate au fost cauzate de problemele de interconectare intre platforma retetei electronice si Sistemul Informatic Unic Integrat. 

”Din pacate, lucrurile nu merg chiar cum ne-am fi dorit. Ieri am inceput sa simulam reteta electronica, nu mergea. Astazi de dimineata incepuse sa mearga incetul cu incetul, la un moment dat iarasi nu a mers. Problemele cred ca sunt mai multe. Se pare ca exista o problema de interconectare intre aceasta platforma a retetei electronice si SIUI, s-ar putea sa existe probleme si in ceea ce priveste softurile de cabinet pe care noi le folosim, care inca nu au fost foarte bine rodate, upgradate sau mai stiu eu ce trebuie facut acolo. Oricum, deocamdata lucrurile merg, dar nu merg”, a explicat presedintele Societatii Medicilor de Familie Maramures, Gheorghe Lascu.

Cei mai multi medici maramureseni nu au reusit sa elibereze nicio reteta electronica de la lansarea acestui program. Nici la nivel national lucrurile nu stau mai bine. In total, in prima zi de la lansare, au fost eliberate doar 250 de retete electronice. Pana la rezolvarea problemelor cu noul sistem, medicii maramureseni prescriu in continuare retetele in formatul vechi, iar farmacistii le preiau ca atare.

”Deocamdata nu am avut retete electronice, asa ca nu pot sa va spun daca functioneaza sistemul, pentru ca nu am avut cum sa verificam. Noua ne usureaza munca, in sensul in care ne apare reteta pe ecran si atunci vedem exact, nu mai avem probleme ca si la retetele scrise cu mana, ca acolo pot fi greseli de scriere. Nu vom mai face greseli la eliberare, pentru ca feedback-ul din SIUI va veni catre noi ca este bine sau nu este bine si atunci e un punct de control in plus fata de atentia noastra”, a aratat farmacistul sef Margareta Kosa.

Cu noile retete electronice, pacientii vor putea sa scoata medicamentele de la mai multe farmacii in cazul in care acestea nu se gasesc la una singura. In plus, daca un pacient pierde reteta electronica tiparita, medicamentele vor putea fi eliberate in baza unui cod de identificare a pacientului.
Sursa: Gabriela Kuhajda