Sanatate

SINDICATE – Asistentii persoanelor cu handicap din Maramures isi cer din nou drepturile in instanta

Sindicalistii Cartel Alfa Maramures au ajuns din nou in instanta. De data aceasta, procesele intentate primariilor vizeaza castigarea unor sporuri salariale pentru asistentii persoanelor cu handicap. O sentinta favorabila pentru sindicalisti va intari ideea necesitatii adoptarii unor modificari ale Codului Muncii.

Liderii Cartel Alfa Maramures sunt in plina campanie de strangere de semnaturi pentru un nou proces. Deja a fost inregistrata solicitarea de chemare in judecata, urmand sa fie fixat primul termen la care vor fi chemate in instanta partile implicate.

“Pregatim tabelele si se semneaza de membrii de sindicat, prin care isi dau girul pentru a fi reprezentati in instanta de consilierul juridic pentru drepturi salariale. E vorba despre asistentii personali care sunt angajatii primariilor si au activitate si sambata si duminica si in sarbatorile religioase. Sunt unele primarii cu membri noi prin care solicitam si plata concediului neefectuat. Si, bineinteles, la Sighetu Marmatiei sunt unii angajati din cadrul primariei care doresc sa-si faca adeziune la acest sindicat, Sindicatul Asistentilor Personali. Avand in vedere ca sunt atat de multe solicitari s-ar putea ca acest sindicat sa devina reprezentativ la nivel de Sighetu Marmatiei, astfel incat primaria va putea negocia un contract colectiv de munca prin care putem oferi anumite sporuri care au disparut din cadrul acestei institutii”, a declarat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.

Sindicalistii sustin ca o sentinta favorabila va accentua necesitatea modificarii Codului Muncii. Altfel, primariile vor intra in incapacitate de plata. “Domnul consilier juridic a inaintat deja catre instanta solicitarea de chemare in judecata. Este vorba despre un numar de circa 400-500 de membri de sindicat. Daca se va castiga acest proces voi dovedi inca o data ca acest cod al muncii trebuie modificat pentru ca, de fapt, castigand acest proces, primariile vor intra in incapacitate de plata”, a subliniat Florin Hossu.

Liderul Cartel Alfa a mai aratat ca isi doreste o intalnire cu deputatii maramureseni pentru a le semnala ca e nevoie sa fie modificat Codul Muncii tocmai pentru aceste situatii speciale in care se gasesc asistentii personali si maternali. De altfel, schimbarile din Codul Muncii au fost aprobate de Senat, dar mai au nevoie de unda verde din partea Camerei Deputatilor, care e camera decizionala.

Sursa: Camelia Tocaci