Actualitate

SCHIMB LA PRESEDINTIE – Traian Basescu a parasit Palatul Cotroceni pentru a-i lasa locul interimarului Antonescu

Antonescu si BasescuACTUALIZARE: Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a preluat astazi, 10 iulie, fraiele tarii. El a ajuns presedinte cu titlu interimar, din postura de sef al Senatului, inlocuindu-l pe Traian Basescu pana la comunicarea rezultatelor referendumului initiat de USL in vederea suspendarii sefului de stat. Potrivit legii, predarea de mandat s-a facut in cadru oficial, ulterior consilierii presedintelui suspendat anuntand ca se retrag si ei de la Palatul Cotroceni.

“Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a predat functia de presedinte al Romaniei marti, 10 iulie 2012, presedintelui interimar, domnul Crin Antonescu”, au anuntat oficialii Administratiei Prezidentiale, la orele amiezii, cand inlocuirea din functie era deja efectuata.

Basescu a mai trecut printr-o astfel de procedura in primavara lui 2007, cand a fost inlocuit de Nicolae Vacaroiu pana dupa consultarea publica din 19 mai, care a aratat ca romanii nu erau de acord cu suspendarea presedintelui.

Modul in care s-a actionat, la nivelul Parlamentului, in vederea suspendarii presedintelui tarii este considerat legal. Curtea Constitutionala a Romaniei a anuntat in acest sens ca, in urma deliberarilor avute, s-au constatat respectarea procedurilor si necesitatea instalarii unui presedinte interimar, in persoaa lui Crin Antonescu.

Soarta lui Traian Basescu va fi decisa prin vot, in 29 iulie, cand romanii sunt asteptati la urne pentru a-si spune punctul de vedere cu privire la suspendarea sa din functie. Daca numarul sustinatorilor sai va fi mai mare decat cel al alegatorilor care il vor schimbat, el se va reintoarce la Palatul Cotroceni.

In situatia in care rezultatul referendumului va impune demiterea, Crin Antonescu va ramane interimar pana la organizarea alegerilor anticipate. Potrivit surselor eMaramures, USL are in vedere organizarea scrutinului pentru desemnarea presedintelui in toamna acestui an, odata cu alegerile parlamentare.

CITESTE SI:
* RESTRICTIE – CURTEA CONSTITUTIONALA – Basescu poate fi schimbat doar daca prezenta la referendum va trece de 50%
Sursa: Larisa Cordea