Comunitate

SCANDAL LA SCOALA – Acuzati ca au repartizat elevii in clase formate exclusiv din romani si exclusiv din tigani (VIDEO)

Vezi VIDEO
Scandal intre parintii elevilor de clasa zero de la Scoala Generala „Ion Luca Caragiale” din Baia Mare. Cei ai copiilor repartizati in clasa zero B acuza invatatoarea clasei zero A ca si-ar fi selectat copiii in functie de etnie: copiii romanilor in A iar cei de etnie rroma in B. Parintii elevilor romani si invatatoarea neaga acuzatiile in totalitate. In acest caz a intervenit si Politia. Tatal unei eleve de etnie rroma a fost sactionat contraventionala pentru ca ar fi provocat scandal in incinta unei unitati de invatamant.

„Ieri am fost amenintata in sedinta. Mi s-a spus clar, vezi ca o sa iti duci copilul de aici. Doamne iarta-ma!” a exclamat o mamica a unui elev din clasa A. „Nu e frumos! Pana a fost la gradinita nu era tigan? Ca au fost in aceeasi grupa! Care e problema? Acuma dintr-o data e tigan. Pai doamna profesoara Roman a influentat. Dansa a zis eu preiau copiii astia. Peste noapte s-a facut selectie. Asta da, asta nu!” a spus un tata al unei eleve din clasa B. 

Acestea erau replicile acide dintre cele doua tabere. „S-au facut doua clase: A si B. S-a facut o clasa de romani si o clasa de tigani, cum sa zic. Noi am intrebat pe ce criterii s-a ales clasa A si B. Ei au spus ca trebuia sa mergem cu certificatul la profesor ca sa ajunga copilul meu in clasa A. Apoi au spus ca nu il mai primeste in clasa A pentru ca e tigan, e rrom. La gradinita au fost in aceeasi grupa. Acolo nu era tigan. Doamna profesoara o zis, ba, cand o sa inceapa scoala eu preiau pe toti. Si cand s-a ajuns acolo nu mai era asa. S-a ales care cum a vrut, nu stiu. Va dau un exemplu: doamna o fost aleasa in clasa A. Cand s-a dus cu copilul in clasa si cand au vazut-o i-au spus tu nu ai ce cauta aici, tu te duci in clasa B” a povestit tatal unui elev de etnie rroma. „Am dus-o la alta scoala pentru ca aici s-a facut o clasa de tigani si una de romani. Nu este frumos din partea lor. Mergeti si filmati, sa vedeti 25 de copii de romani si o ramas 12 copii de tigani din 18. O ramas 7 copii zice doamna. Mergeti sus si filmati. Asa ceva nu s-a intamplat. De 40 de ani stau aici, eu am fetita de 20 ani, care a luat diplome aici, dar asa ceva nu s-a mai facut. Sa fie clase de tigani, clase de romani. Nu e voie asa ceva. Asa ceva nu se intampla” a povestit tatal unui elev de etnie rroma.

„Eu a trebuit sa imi iau fata de aici. Si plangea intr-una, domnu sef. Mie sa imi dea acordul. O mut la Scoala 17 si nu avem nicio treaba. Cum sa fie clasa de tigani” au explicat parintii copiilor de etnie rroma politistilor sositi la fata locului.

Cele doua clase zero de la Scoala Caragiale s-au format pe un singur criteriu: optiunea parintilor in ceea ce priveste doamnele invatatoare. Nu s-a pus problema de nicio discriminare de niciun fel. Cei mai multi au preferat-o pe doamna Roman. Nu au fost lasati de-o parte copiii de etnie rroma. Clasele nu au fost facute pe aceste criterii. Cand am afisat componenta claselor o parte din parintii si-au luat copiii si s-au transferat la alte scoli din jurul scolii noastre” a declarat Radu Bogovit, director Scoala Generala „Ion Luca Caragiale” Baia Mare.

„Clasele eu le-am primit de la conducerea Scolii. Copiii pe care i-am primit, acei copii i-am luat. Nu am nicio problema. Ce copii voi primi, voi merge mai departe. Nu eu am selectat copiii, nu este vorba despre nicio discriminare. Eu nu cunosc personal nicio acuzatie adusa de parinti. Eu am primit clasa de la conducerea scolii si cu aceea merg mai departe” a declarat Cristina Roman, invatatoare.

Sursa: Vasile Dale