Actualitate

SARBATOARE – SANZIENE – In 24 iunie e praznuita Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan BotezatorulCredinciosii ortodocsi si catolici sarbatoresc, in 24 iunie, Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sanzienele sau Dragaica, dupa cum e cunoscuta sarbatoarea in traditia populara. Spre deosebire de alti sfinti care sunt sarbatoriti o singura data intr-un an bisericesc, Sfantul Ioan Botezatorul are trei sarbatori care ii sunt dedicate: Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul si Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Cei care tin postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel au in aceasta zi, dezlegare la peste.

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul a fost inaintemergatoare Nasterii lui Hristos cea minunata. Fiul preotului Zaharia si al Elisabetei, Ioan Botezatorul a fost supranumit inaintemergatorul pentru ca a anuntat si pregatit venirea Mantuitorului. Preotul Zaharia si sotia lui, Elisabeta, ajunsesera la batranete si nu au avut copii. La poporul evreu, acest fapt era considerat ca un mare blestem din partea lui Dumnezeu.

Uneori, nici jertfele nu le erau primite celor fara copii. Se spune ca, in vremea imparatului Irod, in timpul saptamanii, cand era de rand la templu, Zaharia a intrat sa tamaieze. Pe cand tot poporul era afara si se ruga, i s-a aratat ingerul Domnului stand de-a dreapta altarului tamaierii. Acesta l-a instiintat ca i-au fost ascultate rugaciunile si ca Dumnezeu va da familiei un copil, caruia trebuie sa-i puna numele Ioan (in ebraica, Iohanan inseamna Dumnezeu s-a miliostivit).

Pentru ca n-a crezut in vestea adusa de Arhanghelul Gavriil, preotul Zaharia a ramas mut pana la nasterea fiului sau. Cand a crescut, Ioan a plecat sa traiasca in desert, unde se hranea cu miere salbatica si lacuste si se imbraca cu haine din par de camila.

Evanghelia a aratat ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. Ioan l-a mustrat pe rege pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care i-a cucerit cu dansul ei pe oaspetii din casa dar indeosebi pe Irod, sa ceara capul Botezatorului ca rasplata.
Sursa: Camelia Tocaci