Cultura

SARBATOARE – Biserica din satul Sasar si-a sarbatorit hramul inchinat Inaltarii Sfintei Cruci (VIDEO)

Vezi VIDEO
In satul Sasar a fost astazi, 20 septembrie, mare sarbatoare. Cu mic, cu mare, cetatenii din localitate au mers dimineata la biserica din localitate care are hramul inchinat Inaltarii Sfintei Cruci pentru a lua parte la Sfanta Liturghie. Ziua de astazi a fost una speciala pentru ca in prima duminica dupa sarbatoarea inchinata Sfintei Cruci, biserica din sat isi sarbatoreste hramul. La finalul slujbei, invitatii si localnicii au luat parte la un scurt program artistic pregatit de cele doua formatii de dansuri populare din localitate.

In prima duminica dupa sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci cinstita in 14 septembrie, biserica ortodoxa din satul Sasar isi sarbatoreste hramul. Sfanta Liturghie de astazi, 20 septembrie, a fost oficiata de un sobor de preoti, iar lacasul de cult a fost impodobit de multimea credinciosilor din localitate si din imprejurimi. 

In cuvantul de invatatura rostit la finalul sfintei slujbe, preotul protopop al Baii Mari, Fabian Coroian, le-a atras atentia celor prezenti ca Evanghelia citita in duminica de dupa Inaltarea Sfintei Cruci ii indeamna pe crestini sa-L urmeze pe Hristos, calauzindu-se in viata dupa poruncile lui Dumnezeu.

“In Evanghelia care s-a citit astazi la Sfanta Liturghie din sfantul Evanghelist Marcu, ati auzit ca se spune:<< oricine voieste sa vina dupa mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze mie>>. Cu alte cuvinte, ar spune evanghelistul redand cuvintele Mantuitorului ca nimeni nu este obligat sa-L urmeze pe Hristos, cine doar voieste sa-L urmeze pe El, sa-si ia crucea, adica sa-si ia viata asa cum i-a randuit-o Dumnezeu, calauzita de poruncile moralei crestine, invatatura lui Hristos si sa-L urmeze pe El. Si daca ne-am botezat in numele lui Iisus Hristos si am primit harul Duhului Sfant care ne intareste in viata crestina trebuie sa-L urmam pe Hristos. Chiar daca de multe ori ca Simon din Cirene, bombanind, motivand intr-un fel sau altul greutatile vietii trebuie sa-L urmam pe Hristos pentru ca ne-am asumat crucea lui Hristos”, a subliniat preotul Fabian Coroian.

La iesirea din biserica, cei prezenti au avut parte si de un scurt moment artistic sustinut de cele doua formatii de dansuri populare din localitate. 

Conform primarului comunei Recea, Octavian Pavel a fost un dar pentru invitati, dar si pentru cetatenii localitatii. “Astazi cu ocazia hramului bisericii din Sasar a fost savarsita slujba. Dupa iesirea de la biserica am pregatit un mic program artistic impreuna cu cele doua formatii din localitate in cinstea musafirilor si a cetatenilor din localitate”, a spus primarul comunei Recea, Octavian Pavel.

La inceputul lunii octombrie, satul Sasar va fi din nou in sarbatoare. De data aceasta, aici se va desfasura Festivalul Strugurilor, ocazie cu care va avea loc culesul strugurilor, insa nu vor lipsi momentele folclorice si voia buna.

Sursa: C.T.