112

SANCTIUNI – Elevii care vor fi prinsi ca fumeaza in curtea scolii vor fi aspru sanctionati. Jandarmii pregatesc controale, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean (VIDEO)

Vezi VIDEO
Elevii care fumeaza in curtea scolii sau consuma alcool vor fi aspru sanctionati. Jandarmii maramureseni sunt cei care fac controale de acest gen, in baza unui parteneriat cu Inspectoratul scolar Judetean Maramures. Controalele pentru a-i depista pe cei care „tulbura activitatea educativa” vor demara in cel mai scurt timp.

„Din punctul nostru de vedere, avand in vedere competentele materiale conferite de Hotararea de Consiliu Judetean 38/2003, avem posibilitatea executarii unor actiuni punctuale in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Maramures. Aceste actiuni deocamdata n-au inceput, din cauza perioadei in care suntem dar, anterior, in perioada ianuarie-iunie am desfasurat aproximativ 250 de actiuni care au avut ca rol prevenirea absenteismului, in primul rand, si de, asemenea, actiuni preventive in cadrul orelor de curs. Deci noi nu sactionam, prevenim. Le aducem la cunostinta prevederile legale si ulterior sanctionam actele sau faptele care sunt prevazute ca si contraventii: absenteism, fumat in incinta unitatii de invatamant, mai rar, bauturi alcoolice, dar in principal fumat si absenteism”, a precizat mr. Cosmin Miches, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Maramures.

Daca prima data cand elevul este prins ca fumeaza in curtea scolii se alege doar cu o avertizare si eventual o mustrare, recidiva ii poate aduce amenzi. Un fum de tigara ii poate reduce banii de buzunat cu 25 de lei sau chiar de 10 ori mai mult, daca nu renunta la viciu.

„Asa cum prevede actul normativ amintit se pot sanctiona faptele amintite cu amenda sau avertisment scris. Amenda pleaca de la 25 de lei pana la 1.000 de lei si poate fi incadrata in aceasta suma, in functie de repetabilitate, si sunt mai multe criterii pe care le avem in atentie cand stabilim sanctiunea”, a punctat Miches.

In perioada ianuarie – iunie 2015, jandarmii au aplicat 250 de sanctiuni, dintre care 105 au fost avertismente scrise si diferenta de 145 au fost amenzi, fie pentru absente, fie pentru fumat. Valoarea amenzilor acordate este de 10.699 de lei.

Sursa: Ana Pop