Stiri externe

REPROSURI – George Soros, acuzat de partidul ungar de guvernamant ca sprijina financiar imigratia ilegala

Formatiunea premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, l-a acuzat duminica pe miliardarul american de origine maghiara, George Soros, ca ofera sprijin financiar pentru „imigratia ilegala necontrolata” in Ungaria, transmite agentia MTI. Declaratia a venit din partea parlamentarului Fidesz, Istvan Hollik, care a reprosat in plus si stangii maghiare ca sprijina imigratia, in pofida faptului ca „o consultare nationala a aratat clar ca poporul ungar doreste ca tara sa fie protejata”.

George Soros si organizatiile sale asociate, precum Comitetul Ungar Helsinki (Hungarian Helsinki Committee), Uniunea Libertatilor Civile (Civil Liberties Union — TASZ) sau Fondul pentru Migratie (Migration Aid) „vor face tot posibilul pentru a permite unui numar nelimitat de imigranti sa intre in tara”, a insistat deputatul citat.

Acesta din urma a sugerat in plus ca Soros este in spatele unui manual editat de organizatia Bun Venit in Europa (Welcome to Europe), care „incurajeaza imigrantii sa nu coopereze cu autoritatile ungare si sa refuze amprentarea”. Istvan Hollik a criticat si propunerea lui Soros ca statele europene sa aloce in primii doi ani an cate 15.000 de euro anual pentru fiecare imigrant, iar daca nu se gasesc fonduri sa se apeleze la imprumuturi pentru un asemenea demers.

Aceasta sugestie a lui Soros face parte dintr-un plan pe care l-a prezentat la inceputul lunii octombrie, el solicitand in plus Uniunii Europene sa primeasca in fiecare an cel putin un milion de imigranti extracomunitari, care sa fie impartiti intre statele membre prin mecanismul cotelor obligatorii impus deja de Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI). Guvernul de la Budapesta a reactionat si atunci, seful de cabinet al premierului Orban, Janos Lazar, acuzandu-l pe Soros ca „bombardeaza opinia publica internationala cu planurile lui de reinnoire globala”.

Sursa: Agerpres