ITC

REDUCERI ROAMNG – 1 iulie aduce tarife mai mici pentru serviciile de roaming in Europa

Foto: telefon - convorbireConsumatorii romani si cei europeni vor beneficia, incepand cu 1 iulie 2012, de tarife mai mici pentru serviciile de roaming, indiferent ca sunt de voce, mesagerie sau date. Consiliul Uniunii Europene a adoptat, in luna mai a acestui an, noile reguli privind comunicatiile mobile in UE, care vor duce la scaderea tarifelor pentru serviciile de roaming si la o mai mare concurenta pe piata.

Potrivit noilor reguli, care au fost adoptate la 10 mai si de Parlamentul European, costul utilizarii serviciilor de date va fi limitat la un plafon de 70 de eurocenti pe megabit de la 1 iulie 2012 si va fi redus pana la 45 de eurocenti in 2013 si la 20 de eurocenti de la 1 iulie 2014. In prezent nu exista limite fixate pentru preturile pe care operatorii le pot factura pentru serviciile de date mobile.

Noile limite de tarif pentru apelurile vocale vor reduce costul unui minut de apel pana la 29 de eurocenti de la 1 iulie 2012, la 24 de eurocenti la 1 iulie 2013 si la 19 eurocenti incepand cu iulie 2014, de la pretul maxim de 35 de eurocenti existent in prezent. Costul mesajelor scrise va scadea de asemenea de la 11 centi (pretul maxim actual) la 9 centi incepand cu 1 iulie 2012, la 8 eurocenti la 1 iulie 2013 si pana la 6 eurocenti incepand cu 1 iulie 2014. Toate tarifele sunt fara TVA.

Noul regulament propune pentru prima data masuri pentru cresterea concurentei. Incepand cu 1 iulie 2014, consumatorii vor avea dreptul de a alege, daca doresc, servicii interne si servicii de roaming separat, de la operatori diferiti, pastrandu-si acelasi numar de telefon. Acestia nu vor putea fi facturati in plus pentru schimbarea operatorului, iar operatorul national va fi obligat sa isi informeze clientii cu privire la aceste drepturi.

Operatorii de telecomunicatii prezenti pe piata romaneasca au anuntat ca vor reduce tarifele pentru a se conforma normelor UE.
Sursa: Agerpres