Afaceri - Economic

PRUDENTA LA CREDITE – Maramuresenii continua sa se imprumute de la banca, dar cu sume mai mici (VIDEO)

Foto credite in euro (c) financiar.roVezi VIDEO
Noile reguli de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei la inceputul acestui an au linistit apetitul maramuresenilor pentru creditare, insa doar pe termen scurt. La doar cateva luni dupa anuntarea normelor impuse de BNR, cererea pentru creditele de consum a revenit pe un fagas normal, dupa cum au aratat economistii maramureseni. Printre cele mai cerute credite sunt cele de consum, creditele pentru studii sau cele pentru tratamente medicale.

Creditele pentru consum si imprumuturile in valuta au fost cele mai afectate in urma noilor reguli impuse de BNR. Limitarea perioadei de rambursare pentru creditele de consum la maximum 5 ani, dar si o analiza restrictiva a capacitatii de rambursare au fost printre principalele masuri anuntate. Daca in primele luni numarul creditelor a scazut, la scurt timp maramuresenii au inceput sa capete incredere si sa revina la ghiseele bancilor.

„Recunoastem ca, la inceput, ne-a fost teama de un recul, pentru ca a aparut la prima vedere ca o inasprire a conditiilor de creditare pentru creditele de consum. Dar, in timp, putem spune ca cererea a reintrat pe un fagas normal, care exista si inainte, pentru ca nu exista o limitare a cererii de consum, este practic o asezare a acestor cereri pentru fiecare nevoie in parte”, a explicat Ecaterina Strempel, director clientela retail in cadrul BRD Grup Baia Mare.

Spre deosebire de anii anteriori, atunci cand maramuresenii se imprumutau cu sume mai mari, acum creditele cele mai cerute au valori mai mici, care ulterior pot fi rambursate mai usor.

„Cele mai cerute credite in acest moment sunt acest gen de credite la valori rezonabile, care creeaza fie o mica rezerva de bani pe care si-o doresc unii clienti, fie pentru satisfacerea unor nevoi nu foarte ridicate. Aceste credite se acceseaza intr-un numar mai mare, sunt creditele de consum nenominalizate. Totodata, se observa o crestere a creditelor pentru studii”, a spus Ecaterina Strempel.

Si bancile s-au adaptat noilor conditii, acestea venind in sprijinul clientilor cu noi oferte, mult mai flexibile. Creditele pentru tratamente medicale sau creditele pentru renovarea casei sunt principalele produse bancare gandite pentru o noua piata.
Sursa: Gabriela Kuhajda