Cultura

PROTEST LITERAR – “In Baia Mare se dau si se iau premii doar cu buletinul”, reclama liga scriitorilor

O hotarare a Consiliului Local Baia Mare starneste proteste in randul autorilor de carte si poezie. Liga Scriitorilor din Romania (LSR) – filiala Maramures isi exprima, prin presedintele Mihai Ganea, “rezerve si obiectii” la criteriile de atribuire a “Marelui premiu pentru literatura”, recompensat financiar de la bugetul local.

Distinctia a fost acordata in 15 iunie, anul acesta, iar “Scriitorul anului” desemnat de autoritati a primit 12.000 de lei din partea municipalitatii. Presedintele LSR-Maramures arata in nota sa de protest ca sistemul prevazut pentru premiere contine “formulari emfatice si vagi”. “Rezulta ca Baia Mare consacra o carte si un scriitor la dimensiuni cosmogonice, universale – e vorba totusi de o evaluare locala, limitata la arealul municipiului Baia Mare”, sustine Ganea in protest.

Pe de alta parte, reprezentantii LSR-Maramures semnaleaza ca, prin regulamentul de acordare a premiului, unii scriitori sunt supusi discriminarii, in jurizare intrand doar cei care fac parte din Asociatia Scriitorilor Baia Mare sau Reprezentanta pentru Maramures a USR.

“Conditionarea participarii la competitie de apartenenta scriptica in exclusivitate la organizatiile initiatoare de proiect, constituie o grava incalcare a principiului libertatii de creatie si exprimare, precum si o tentativa de monopol asupra culturii baimarene”, se mentioneaza in nota de protest, care subliniaza ca premierea se face din bani publici, nu din fondurile proprii ale Asociatiei Scriitorilor din Baia Mare sau ale Reprezentantei din Maramures a USR.

“Chiar si conditionarea resedintei in Baia Mare a scriitorului e neavenita si nefericita. Intelegem motivatia birocratica, de tip contabil. Totusi functionarii si consilierii baimareni trebuie sa inteleaga insa ca mesajul implicit “ ‘in Baia Mare se dau si se iau premii doar cu buletinul’ este extrem e neinspirat si nefericit”, precizeaza LSR-Maramures, care mai considera ca regulamentul are inca o prevedere restrictiva, respectiv clauza “minimum trei carti” aparute, care reteaza sansa de promovare a unui debutant.

Hotararea Consiliului Local Baia Mare care reglementeaza modul in care se acorda premiul anual de 2.000 de lei a fost adoptata in 25 mai 2012, in unanimitate. Conform acesteia, premiul va fi decernat in baza nominalizarilor individuale promovate de catre Asociatia Scriitorilor Baia Mare, prin hotararea unei comisii de jurizare compusa din: primarul municipiului, un reprezentant al Asociatiei Scriitorilor Baia Mare, reprezentantul pentru Maramures al USR, reprezentantul Revistei „Nord Literar”, presedintele comisiei de cultura, respectiv cel al comisiei buget-finante din cadrul Consiliului Local.
Sursa: Catalin Vischi