Comunicate de presa

PROPUNERI – Reprezentantii elevilor cer subiecte diferite la bacalaureat

Consiliul National al Elevilor, structura reprezentativa a elevilor din invatamantul preuniversitar din Romania, isi exprima ingrijorarea cu privire la calitatea actului educational, date fiind rezultatele de la examenul de bacalaureat, sesiunea iulie 2012. Rezultatele evaluarii examenului national de bacalaureat de anul acesta confirma nevoia introducerii subiectelor de tip diferentiat in functie de profil si filiera, inclusiv la limba si literatura romana.

Bacalaureatul diferentiat ar asigura sanse egale elevilor, in ceea ce priveste evaluarea in functie de programa si curriculumul profilului pe care il urmeaza.

In acest sens, Consiliul National al Elevilor doreste sa atraga atentia reprezentantilor Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului cu privire la necesitatea unei reforme reale, structurate, adaptate la realitatea societatii, care sa aiba ca punct de pornire descongestionarea materiei predate la clasa.

Consiliul National al Elevilor doreste sa traga un semnal de alarma in randul cadrelor didactice, in vederea stimularii elevilor pentru pregatirea examenului final, astfel incat toti elevii care sunt admisi pentru a sustine examenul de bacalaureat, sa il promoveze cu o medie care sa reflecte valoare cunostintelor acumuate pe parcursul anilor de liceu.

Totodata, avand in vedere gradul de dificultate progresiv al subiectelor, Consiliul National al Elevilor indeamna elevii sa trateze cu seriozitate, responsabilitate si maturitate pregatirea examentului national de bacalaureat, sustinut la sfarsitul celor douasprezece, respectiv tresprezece clase de invatamant preuniversitar.

Consiliul National al Elevilor incurajeaza cultura invatarii ca si concept al educatiei, invatarea autentica, reala, certificata printr-un examen national de bacalaureat serios, exigent, desfasurat in conditii corecte si adaptate la cerintele actuale ale societatii.

De asemenea, C.N.E. ca si structura reprezentantiva a elevilor, isi manifesta disponibilitatea de a contribui permanent la imbunatatirea sistemului educational romanesc, in calitate de organism consultativ al Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului.
Sursa: C.N.E.