Sanatate

PROGRES – Un potential nou tratament impotriva unei infectii nozocomiale mortale

Cercetatorii au descoperit un nou tratament potential impotriva bacteriei ‘Clostridium difficile’, responsabila pentru o infectie care face 15.000 de victime anual in SUA, in special in spitale si in caminele de batrani, potrivit unei cercetari efectuate pe soareci de laborator publicate miercuri in revista medicala americana Science Translational Medicine, informeaza agentia France Presse.

Acest agent patogen care infecteaza sistemul digestiv reapare la un sfert dintre pacienti in ciuda tratamentului cu antibiotice eficiente. Aproximativ 7% dintre persoanele infectate mor in termen de 30 de zile de la stabilirea diagnosticului.

Medicamentul antibacterian ‘Ebselen’ distruge ‘Clostridium difficile’ prin tintirea unei toxine pe care o produce aceasta bacterie mortala, lasand insa intacte bacteriile florei intestinale, au explicat oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina a Universitatii Stanford din California.

Cercetatorii au subliniat ca vor incepe in curand studiile clinice deoarece ‘Ebselen’ face deja obiectul unor cercetari clinice pe oameni pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare, accidentelor vasculare cerebrale, cancerului si aterosclerozei.

“Spre deosebire de antibiotice, care sunt in prezent principalele arme pentru tratamentul infectiilor cauzate de Clostridium difficile si, de asemenea, in mod paradoxal, cauza principala a proliferarii bacteriei, ‘Ebselen’ nu distruge bacteriile intestinale”, a subliniat Matthew Bogyo, profesor de patologie, microbiologie si imunologie la universitatea mentionata.

Acest medicament previne inflamarea intestinelor si lasa flora intestinala sa se regenereze, a adaugat specialistul.

Infectiile cauzate de ‘Costridium difficile’ costa sistemul medical american peste patru miliarde de dolari anual si sunt responsabile pentru mai mult de 250.000 de spitalizari.

Sursa: Agerpres