Fotbal GHID - AGENDA ZILEI

PROGRAM DE LUCRU – Trei sferturi dintre angajatii romani stau la munca intre 30 si 40 de ore pe saptamana

Foto constructori (C) eMaramures.roTrei sferturi dintre angajatii romani stau la munca intre 30 si 40 de ore pe saptamana, iar aproape 22 de procente depasesc 40 de ore, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Pe medii de rezidenta, diferentieri importante se constata in cazul persoanelor care lucreaza 30-40 ore pe saptamana, in sensul ca frecventa acestor persoane este de 1,3 ori mai mare in urban decat in rural.

“Un program obisnuit de lucru care depaseste 40 ore saptamanal se intalneste mai frecvent in cazul barbatilor (25%), decat al femeilor (17,6%), acestea din urma prezentand o pondere mai mare doar in cazul activitatilor care necesita un program de lucru de sub 40 ore pe saptamana”, se arata in document. Potrivit INS, pentru persoanele cu nivel primar de instruire obstacolele in gasirea unor locuri de munca decente sunt mai numeroase.

“De aceea, aceasta categorie de persoane detine cele mai mari ponderi ale celor doua extreme: numar mai redus de ore de munca, sub 30 ore pe saptamana (11,4%) si numar prelungit de ore de munca, peste 40 ore pe saptamana (39,2%). Mai putin de jumatate (49,4%) dintre persoanele cu nivel primar de instruire lucreaza cu program obisnuit de lucru, de 30-40 ore pe saptamana”, informeaza institutia.

Sursa: Agerpres