Actualitate

PRESIUNI – Reuters: Acuzatiile de plagiat sporesc presiunile pentru demisia lui Ponta, alimentand instabilitatea

Confirmarea acuzatiilor de plagiat la adresa lui Victor Ponta intensifica presiunile pentru demisia acestuia, o situatie de incertitudine politica ce alimenteaza preocuparile investitorilor, scrie Reuters, notand ca liderul social-democrat este al treilea prim-ministru al Romaniei de anul acesta.

“O comisie academica a conchis ca premierul Victor Ponta a plagiat o mare parte a tezei de doctorat, intensificand presiunile pentru demisia acestuia”, noteaza Reuters, reamintind ca mai multi lideri si politicieni europeni au fost nevoiti sa demisioneze pe fondul unor acuzatii similare, inclusiv un ministru desemnat de Ponta.

“Victor Ponta este al treilea premier al Romaniei de anul acesta, o situatie care alimenteaza instabilitatea politica si atrage preocuparile investitorilor; desi premierul s-a angajat sa colaboreze cu FMI, leul inca se confrunta cu scaderi-record. Continuarea instabilitatii politice ar exercita presiuni si mai mari asupra monedei nationale, crescand costurile de imprumut pentru Romania”, explica Reuters.

“In mod esential, conflictele interinstitutionale distrag politicienii de la sarcina de adoptare a reformelor solicitate de FMI si UE in cadrul acordului de imprumut, rezultatul putand fi unul negativ pentru investitori”, afirma, pentru Reuters, analistul Otilia Simkova, de la institutul Eurasia.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, in sedinta de vineri, ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor. Decizia Consiliului a fost luata prin votul celor 13 membri prezenti din totalul de 21. in urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educatiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Intr-un interviu acordat publicatiei El Pais, seful Guvernului este citat spunand ca isi va asuma responsabilitatea in cazul in care se va dovedi ca teza sa de doctorat este un plagiat si cu siguranta se “va retrage” si raspunde afirmativ la intrebarea daca va demisiona in acest caz.
Sursa: Mediafax