Cultura

PORTI DESCHISE – Baimarenii vor putea vizita santierul arheologic din Piata Cetatii

 Foto Santier arheologic (c) eMM.ro
 Sapaturi (c) eMM.ro

Un eveniment destinat tuturor iubitorilor de istorie si pasionatilor de arheologie va avea loc vineri, 13 iulie, in Baia Mare. Doritorii vor avea ocazia sa viziteze perimetrul in care se desfasoara cercetarile arheologice in cadrul proiectului „Reabilitarea si promovarea identitatii culturale si istorice Piata Cetatii – Turnul Stefan” si sa afle informatii despre cele mai importante descoperiri.

La inceputul verii, in locul cunoscut de baimareni sub denumirea “Tintirim”, situat in spatele Turnului Stefan, arheologii au facut o descoperire foarte importanta pentru istoria medievala a orasului. Ei au gasit fundatiile a ceea ce se presupune ca au fost bisericile „Sfantul Martin” si „Sfanta Ecaterina” – ambele situate aproape de Biserica „Sfantul Stefan”-, a caror existenta fusese argumentata pana in momentul descoperirii doar de documente de arhiva.

In afara fundatiilor care dovedesc faptul ca in secolul al XVII-lea in Piata Cetatii erau trei biserici la o distanta mica una de alta, arheologii baimareni au mai descoperit fundatia unei capele construite la jumatatea secolului al XVII-lea, precum si aproximativ 20 de morminte si 15 monede si piese de port, unele dintre ele confectionate din aur sau argint.

Accesul publicului pe santierul arheologic din Piata Cetatii in cadrul Zilei Portilor Deschise este gratuit si se va face intre orele 9.00 si 14.00.
Sursa: D.G.