Afaceri - Economic

PLATI – Motorina de 1,6 milioane de lei decontata de catre stat pentru 106 maramureseni (VIDEO)

Foto: tractor pe campVezi VIDEO
Peste 100 de agricultori si crescatori de animale din Maramures vor incasa saptamana viitoare ajutorul de stat pentru subventionarea partiala a motorinei utilizata in agricultura in primul trimestru al anului. In zilele urmatoare, in conturile fermierilor din judet vor intra peste 1,6 milioane de lei. In aceasta perioada, la sediul APIA din judet, se preiau cererile de plata pentru motorina subventionata folosita in agricultura in al doilea trimestru al anului 2012.

”Au fost 106 cereri de plata pentru motorina, cu o valoare de 1,6 milioane de lei. Dupa cum va spuneam, acesti bani vor intra in cursul saptamanii viitoare in conturile agricultorilor care au depus cereri pentru subventionarea motorinei. In aceasta luna, preluam deja cererile de plata pentru al doilea trimestru al anului 2012”, a precizat Florin Urs, director executiv APIA Maramures.

Conducerea APIA Maramures a precizat ca fermierii care vor sa-si depuna cererile de subventie pentru motorina folosita in lunile aprilie, mai, iunie pot sa o faca pana la sfarsitul acestei luni, platile urmand sa fie facute in septembrie-octombrie.

”Suma care se acorda este pe litru si in acest an este de 1,68 de lei pe litru de motorina, bani pe care fermierul ii plateste furnizorului de carburant si care, prin cererea de plata depusa, APIA ii returneaza”, a mai mentionat directorul executiv al APIA Maramures.

De sprijinul de stat pentru motorina folosita in agricultura pot beneficia producatorii agricoli, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, grupurile sau organizatiile de producatori, precum si intreprinderile mici si mijlocii care desfasoara activitati in domeniul productiei agricole.

Daca in urma controalelor APIA se dovedeste ca fermierii au beneficiat de acciza redusa pentru motorina si au incasat un ajutor necuvenit, acestia risca amenzi de pana la 20.000 lei si pierderea dreptului de a incasa aceasta subventie timp de trei ani. De asemenea, daca vand sau utilizeaza in alte scopuri „motorina subventionata”, fermierii sunt sanctionati cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 20.000 lei.
Sursa: Catalin Vischi