Monden

PETITIE – Peste 5.000 de personalitati din industria cinematografica semneaza un apel pentru rezolvarea corecta a crizei refugiatilor

Peste 5.000 de personalitati din industria cinematografica europeana semneaza apelul “For a Thousand Lives: Be Human”, unindu-si vocile si solicitand rezolvarea corecta a crizei refugiatilor, scrie for-a-1000-lives.eu.

Regizorii romani Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu si Radu Mihaileanu, laureati ai multor premii cinematografice europene, s-au alaturat unor artisti cunoscuti ca Emmanuelle Béart, Jane Birkin, Sandrine Bonnaire, Dany Boon, Laurent Cantet, Constantin Costa-Gavras, Daniel Craig, Alfonso Cuaron, Jean Pierre & Luc Dardenne, Romain Duris, Julie Gayet, Michel Hazavanicius, Michael Haneke, Isabelle Huppert, Aki Kaurismäki, Ken Loach, Sophie Marceau, Joshua Oppenheimer, Pawel Pawlikowski, Jonathan Pryce, Isabella Rossellini, Volker Schlöndorff, Hanna Schygulla, Léa Seydoux, Bertrand Tavernier, Gaspard Ulliel si multi altii.

Ei adreseaza un apel guvernelor si Comisiei Europene in vederea gestionarii crizei refugiatilor in spiritul valorilor fundamentale ale Uniunii Europene – respectul demnitatii umane si al drepturilor omului, inclusiv ale persoanelor apartinand minoritatilor (articolul 2 din Tratatul UE).

UE trebuie sa ofere persoanelor care au fugit din zone de razboi, teroare si persecutii politice cai legale si infrastructuri in tarile lor de origine si in terte state pentru efectuarea cererii de azil, pentru ca acestea sa nu isi mai riste viata. Natiunile europene trebuie sa faca fata in mod solidar la cea mai mare criza umanitara de la al Doilea Razboi Mondial. Conventia de la Dublin a dus la obligatii absurde si nedrepte pentru tarile aflate la granitele Uniunii. Ea trebuie sa fie abrogata pentru a permite o repartizare corecta a refugiatilor in toate tarile membre ale UE.

Statele europene trebuie sa primeasca refugiatii respectand libertatile individuale si asigurandu-le securitatea. Acestia trebuie sa poata lucra legal, sa isi trimita la scoala copiii si sa isi faureasca o viata noua.

“Europa trebuie sa reactioneze ACUM. Sa nu mai riscam nicio viata!”, se incheie apelul semnat de personalitati din industria cinematografica europeana.

Sursa: Agerpres