Stiri externe

NU VOR IMIGRANTI – Elvetia: Progres spectaculos al dreptei anti-imigratie in alegerile parlamentare

Dreapta populista elvetiana UDC, anti-imigratie si anti-Uniunea Europeana, a inregistrat duminica un progres spectaculos in alegerile parlamentare, iesind intarita din acest scrutin ca cel mai mare partid din Confederatia Helvetica si exercitand presiuni asupra Bernei pentru a introduce cote in legatura cu persoanele ce vin din Uniunea Europeana, noteaza Reuters si AFP.

UDC (SVP, in germana n.r.) ar obtine aproape o treime din locurile Consiliului National, cel mai mare numar pentru un partid in Elvetia in cel putin un secol, potrivit previziunilor agentiei elvetiene de presa ATS si televiziunii publice RTS.
Uniunea Democrata de Centru ar castiga 11 alesi, cu un total de 65 de reprezentanti in camera inferioara a parlamentului ce numara 200. Ea obtine un scor mai bun fata de cel din 2007 (62 de alesi).

In camera care isi incheie mandatul si a fost aleasa in 2011, UDC ocupa 54 de locuri.
“Oamenii au votat ghidati de frica”, a reactionat la televiziune o candidata socialista, Rebecca Ruiz, estimand ca tema refugiatilor si imigratia, favorita UDC, a fost “din pacate, foarte dominanta in campanie”.

Partidul Socialist (PS), al doilea partid din tara, ar pierde 2 locuri (46 de locuri in camera ce isi incheie mandatul) si celalalt partid de dreapta, Partidul liberalilor radicali PLR (FDP), ar obtine 3 alesi in plus (in prezent 30 de locuri), potrivit RTS.

Printre altele, partidele mai mici de centru si cele doua principale formatiuni ecologiste ar pierde un total de 11 locuri.

Imigratia a fost tema centrala pentru alegatori pe fondul unui val de solicitanti de azil din Orientul Mijlociu si Africa de Nord in Europa.

“Votul a fost clar”, a declarat liderul UDC Toni Brunner la televiziunea elvetiana. “Oamenii sunt ingrijorati de imigratia in masa spre Europa”.

Succesul UDC, impreuna cu castigurile obtinute de partidul liberal PLR pro-afaceristi, i-a facut pe comentatorii politici

sa vorbeasca despre un “Rechtsrutsch” — mutare la dreapta — in politica elvetiana, mai noteaza Reuters.

Sursa: Agerpres