Monden

NASA – Un asteroid masiv va trece pe langa Pamant de Halloween

Un asteroid masiv, ce a primit numele de catalog 2015 TB145, va trece foarte aproape de Pamant chiar de Halloween, conform unui comunicat al NASA care nu stia nimic despre acest bolovan cosmic pana acum zece zile, cand a fost descoperit de observatorul Pan-STARRS din Hawaii, transmite SPACE.com.

Astronomii au calculat ca asteroidul va trece la aproximativ 500.000 kilometri de Pamant, adica de aproximativ 1,3 ori distanta de la Pamant la Luna, la 31 octombrie, la doar trei saptamani dupa descoperirea sa de catre NASA, care da asigurari ca nu exista niciun fel de pericol de coliziune. Aceasta trecere pe langa Terra a asteroidului 2015 TB145, supranumit si “Spooky” pentru ca se va afla in vecinatatea planetei noastre tocmai de Halloween, este ultima a unui corp cosmic de aceste dimensiuni pana in 2027. Diametrul lui “Spooky” este estimat intre 290 si 650 de metri.

Cercetatorii NASA de la Jet Propulsion Laboratory, din Pasadena, California, se pregatesc sa-l urmareasca pe “Spooky” prin intermediul radiotelescoapelor de la Goldstone Deep Space Communications Complex din California, dar si prin Green Bank Telescope din West Virginia, si, posibil, de la Observatorul Arecibo din Puerto Rico.
“Aceasta trecere a asteroidului prin vecinatatea noastra reprezinta o oportunitate extraordinara de a-i studia proprietatile fizice”, conform NASA. Asteroidul se va deplasa cu viteza de 125.500 km/h si “se anunta una dintre cele mai bune tinte radar ale anului”.

Daca ar fi fost pe o traiectorie incidenta cu Pamantul un asteroid de dimensiunea lui 2015 TB145 ar fi provocat distrugeri masive. Spre exemplu, asteroidul care a provocat celebrul “fenomen Tunguska”, care a culcat la pamant aproximativ 2.070 km patrati de padure in Siberia, in 1908, ar fi avut doar aproximativ 40 de metri in diametru – adica doar 10% din dimensiunile lui 2015 TB145.

In apropierea relativa a Pamantului exista numerosi astfel de bolovani care ratacesc prin spatiu care nu au fost inca detectati. Estimarile oficiale vorbesc despre aproximativ 1 milion de asteroizi cu diametrul de cel putin 30 de metri, iar conform NASA, mai putin de 1% dintre acestia au fost descoperiti. Exista insa si vesti bune: modelele computerizate folosite de astronomi sugereaza ca aproximativ 95% dintre asteroizii foarte mari (cel putin 1 kilometru in diametru), cu potentialul de a pune capat civilizatiei terestre, au fost deja descoperiti si niciunul dintre ei nu se afla pe o traiectorie de coliziune cu planeta noastra.

Sursa: Agerpres