Stiri nationale

MITA – Dan Motreanu si George Scutaru, trimisi in judecata de DNA

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a lui George Scutaru, fost consilier prezidential, si a lui Dan Motreanu, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, intr-un dosar privind mita pentru finantarea campaniei electorale.

George Scutaru, sub control judiciar, la data faptelor deputat si membru cu functie de conducere intr-un partid, si Dan Motreanu, deputat si membru cu functie de conducere intr-un partid, au fost trimisi in judecata la DNA pentru spalare de bani, alaturi de Ana Maria Schaer, administrator al unei societati comerciale.

Potrivit unui comunicat al DNA, in 2008, o persoana cu functie de conducere in administratia locala — denuntator in cauza — a pretins si primit de la o alta persoana suma de aproximativ un milion euro, cu titlu de mita, in schimbul sprijinirii acestuia din urma in demersurile de punere in posesie cu suprafete de teren aflate pe raza municipiului Buzau.

Din suma de 700.000 euro, bani primiti efectiv de persoana denuntatoare, aceasta le-a remis inculpatilor Scutaru si Motreanu, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei intelegeri anterioare. Ambele sume au fost date in acelasi scop, respectiv pentru finantarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale si generale) a candidatilor partidului din care fac parte cele doua persoane ultim mentionate. Pentru a disimula provenienta acestor sume de bani, Scutaru, Motreanu si Schaer au initiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realitatii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferata, in mai multe transe, din contul societatii administrata de catre aceasta din urma catre o firma care a produs articole de vestimentatie folosite ca materiale in campania electorala”, sustin procurorii.

DNA precizeaza ca fata de cei trei a fost dispusa masura sechestrului asigurator si poprire asupra bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea acestora, pana la concurenta sumei de peste 1,2 milioane lei, suma care a fost efectiv platita firmei producatoare a materialelor electorale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Sursa: Agerpres