Comunitate

METEO – O iarna capricioasa si mult mai calda decat in mod obisnuit ne asteapta in acest an (VIDEO)

Vezi VIDEO
De o iarna capricioasa vom avea parte in acest an. Dupa ce intreaga Europa a fost caracterizata de o vara fierbinte, meteorologii se asteapta ca iarna acestui an sa nu semene cu iernile de altadata. Frigul patrunzator nu se va mentine pe toata perioada sezonului rece. Din contra, ianuarie ar putea insemna o luna mult mai calda decat in anii precedenti.

Vremea din acest an a fost de-a dreptul ciudata, spun, la unison, meteorologii. De exemplu, luna trecuta, anotimpurile par sa se fi amestecat, astfel incat zilele cu temperaturi record de 35-36 de grade au alternat cu racirea brusca a timpului. Nici vara nu a fost una obisnuita pentru ca in acest an, canicula a fost una prelungita. In acelasi trend se va mentine si iarna. Trebuie sa ne asteptam la un anotimp atipic fata de anii precedenti, ne avertizeaza meteorologul Eva Hindli.

“Vom mai avea temperaturi ridicate. S-ar putea sa vina iarna mai devreme decat vrem si sa apara intr-o zi iarna, intr-o zi primavara. S-ar putea ca luna ianuarie sa fie una foarte calda fata de ceilalti ani. Incalzirea globala nu este o gluma si sunt multe lucruri la care nimeni nu s-a gandit”, a spus Eva Hindli.

Meteorologul a atras insa atentia ca nu poate sa faca o prognoza pe o perioada mai lunga, aratand ca o precizie de 99% poate exista doar pentru trei zile.

“Pentru trei zile exista o precizie de 99%, pentru o saptamana – 75%, iar pentru trei luni e o precizie de 50%. Niciun meteorolog nu se va hazarda sa dea cu precizie, va spune prima decada, a doua decada. Pe noi ne inflențeaza mult depresiunea Islandei, pe noi fronturile mai reci ne afecteaza. Daca intrati pe internet la meteo, pot avea mersul vremii pe un an, dar asta e doar animatie. Vantul nu se deplaseaza in linie dreapta. N-ar exista vant daca n-ar exista diferenta de presiune si de nivel”, a precizat Eva Hindli.

Conform meteorologilor, ultimele doua luni de toamna, respectiv octombrie si noiembrie, se vor caracteriza in Maramures prin temperaturi apropiate de mediile climatologice. In alte zone ale tarii, vremea va fi mult mai calda decat este normal in aceasta perioada.

Sursa: Camelia Tocaci