Sanatate

MEDICINA – Un copil de 16 luni, operat cu succes dupa un caz rar de “decapitare interna”

Un copil australian în varsta de 16 luni a fost operat cu succes de medicii din orasul Brisbane, dupa ce a suferit o “decapitare interna”, în urma unui accident de automobil, informeaza fr.euronews.com.

Cazul lui Jaxon Taylor reprezinta un miracol. Medicii chirurgi de la Spitalul Municipal din Brisbane au reusit sa salveze viata micutului pacient în varsta de 16 luni, care a fost pur si simplu “decapitat intern”, într-un accident de automobil: doua dintre vertebrele sale cervicale au fost sfaramate, iar craniul lui s-a desprins de coloana vertebrala.

Din fericire, niciunul dintre nervii cu rol vital ai copilului nu a fost sectionat.

“Multi dintre copiii care sufera astfel de accidente nu supravietuiesc în urma unei astfel de rani si, chiar daca uneori se întampla acest lucru, pacientii nu mai pot sa respire si nici sa se miste”, a explicat medicul Geoff Askin, coordonatorul echipei de specialisti care a realizat aceasta interventie chirurgicala.

Gratie unui corset special pe care micul pacient va trebui sa îl poarte cel putin opt saptamani, capul sau a putut fi plasat în pozitia corecta, iar Jaxon a putut sa mearga din nou, la doar cateva ore dupa acea operatie, care a durat sase ore.

Opt saptamani reprezinta intervalul de timp de care tesuturile si conexiunile nervoase de la nivelul gatului au nevoie pentru a beneficia de o vindecare completa.

În iunie 2015, Sergio Canavero, un chirurg italian care vrea sa realizeze primul transplant de cap/ corp al unui om din lume, a declarat ca planuieste sa faca aceasta interventie chirurgicala în urmatorii ani, în SUA sau în China.

Sergio Canavero, care conduce Turin Advanced Neuromodulation Group din Italia, a anuntat pentru prima data acest proiect ambitios în 2013, precizand la momentul respectiv ca interventia chirurgicala nu va putea fi realizata mai devreme de anul 2016.

Chirurgul italian l-a întalnit si pe primul voluntar care s-a oferit sa suporte aceasta operatie, un barbat rus, în varsta de 30 de ani, Valery Spiridonov, care sufera de sindromul Werdnig-Hoffmann, o boala neuromusculara progresiva, rara, caracterizata prin degenerescenta neuronilor motori.

Criticii spun ca aceste planuri reprezinta “o pura fantezie”, însa Sergio Canavero afirma ca toate tehnicile necesare pentru o astfel de interventie chirurgicala exista deja pe piata si trebuie doar sa fie cumulate si puse sa lucreze împreuna. Au trecut deja peste 40 de ani de la primul transplant de cap al unei maimute, iar o operatie similara, realizata pe soareci, a fost executata de curand în China.

Sursa: Mediafax