Turism

MECT – Romania a semnat Declaratia comuna privind Tbilisi Silk Road Forum

Romania a semnat, la Tbilisi, Declaratia comuna privind “Tbilisi Silk Road Forum”, document ce are un caracter politic si exprima dorinta partilor de a infiinta un mecanism de consultari anuale intre statele participante la proiectul privind noul Drum al Matasii si alti actori importanti.

“Tbilisi Silk Road Forum” urmareste explorarea de noi domenii de colaborare si identificarea de proiecte cheie in domeniile energiei, transporturilor, comunicatiilor, comertului, serviciilor si turismului intre statele aflate pe traseul Drumului Matasii.

‘Semnarea Declaratiei de catre secretarul de stat in Ministerul Economiei, Maricel Popa, cu prilejul Forumului ce se desfasoara la Tbilisi, in perioada 15-16 octombrie 2015, va favoriza intensificarea dialogului pe linia economica cu autoritatile din statele situate pe traseul Drumului Matasii, dezvoltarea colaborarii economice bilaterale cu acestea, dar si cu organizatiile internationale regionale si financiare’, se precizeaza intr-un comunicat al MECT.

Conferinta Internationala “Silk Road Forum” este organizata de Guvernul Georgiei in parteneriat cu Guvernul Republicii Populare Chineze.

In cadrul discutiilor bilaterale, pe care le-a avut cu inaltii oficiali prezenti, intre care si ministrul Economiei si Dezvoltarii din Georgia, Dimitry Kumsishvili, secretarul de stat Maricel Popa a reiterat interesul Romaniei pentru proiectul Noului Drum al Matasii.

Noul Drum al Matasii ar urma sa traverseze Romania de la sud la nord, prin partea de est a tarii noastre, conform ultimelor planuri.

Proiectul este menit sa conecteze economic China si Europa, fiind introdus de presedintele Xi Jinping in 2013. Autoritatile de la Beijing vor sa imbunatateasca astfel legaturile politice, sa dezvolte infrastructura de transport intre Oceanul Pacific si Marea Baltica, sa reduca barierele din calea comertului si investitiilor si sa extinda acordurile in domeniul utilizarii monedelor nationale in relatiile comerciale.

Sursa: Agerpres