Sport

MECI DEMONSTRATIV – Cu oinisti din Maramures, Romania a batut Australia la fotbal… australian

Formata din oinisti din judetele Maramures si Cluj, delegatia Romaniei la Jocurile Mondiale Traditionale, desfasurate in aceasta luna in Lituania, a disputat un meci demonstrativ de fotbal australian cu inventatorii acestui sport. Desi au invatat regulile de joc cu doar cateva minute inainte de inceperea partidei, romanii au produs o surpriza uriasa, invingandu-i pe australieni. Care a fost explicatia oferita de neasteptatii invingatori? Calitatile motrice dezvoltate prin practicarea sportului national al romanilor, oina.

La Jocurile Mondiale Traditonale, oina a primit aprecieri de la toti oficialii si spectatorii prezenti pe Sauliai Arena, punctul central al manifestarilor sportive.

„In perioada 5-11 iulie, la Sauliai, in Lituania, au avut loc Jocurile Mondiale Traditionale. Din partea Romaniei a fost prezenta o delegatie formata din sportivi de la Tricolorul Baia Sprie, Dinamic Coruia si o alta echipa de la Izvorul Chiuiesti, judetul Cluj”, a explicat Calin Moje, membru in delegatia Romaniei la Jocurile Mondiale Traditionale si reprezentant al Biroului Federatiei Romane de Oina.

Pe langa demonstratia de oina, echipa Romaniei a acceptat si o provocare inedita, venita din partea delegatiei Australiei. Aceasta i-a invitat pe sportivii romani la un meci demonstrativ de fotbal australian.

„Australia are ca joc traditional fotbalul australian, un amestec intre fotbal, rugby, handbal si baschet. Noi, dupa 5-10 minute de instructiuni, am inteles regulile si am jucat cu ei, invingandu-i cu 3-2 (2-0)”, a mai aratat Calin Moje.

La a cincea editie a Jocurilor Mondiale Traditionale din istoria Asociatiei Internationale Sportul pentru Toti – TAFISA au participat 60 de tari, delegatiile totalizand peste 12.000 de participanti. Urmatoarea editie a Jocurilor Mondiale Traditionale se va desfasura in 2016, in Jakarta, capitala Indoneziei, unde oinistii maramureseni au fost deja invitati sa participe.

Sursa: Catalin Vischi