Afaceri - Economic

LUCRARI PROASTE – Fundatia DN 18 a fost sparta in Baia Sprie, la doar cateva luni de la reabilitare (VIDEO)

Lucrari la DN 18 (c) eMM.roVezi VIDEO
Noi probleme la reabilitarea Drumului National (DN) 18. In loc ca lucrarile sa avanseze, muncitorii firmei XS Sud Compani refac portiuni de sosea reparate, tot de ei, toamna trecuta. Interventiile au fost incepute, de cateva zile, in zona bisericii de lemn din orasul Baia Sprie, unde carosabilul parea sa se prabuseasca. Reprezentantii societatii au dat vina pe panza freatica si pe instabilitatea terenului, care ar fi afectat calitatea investitiei, insa localinicii cred ca lucrarile si materialele sunt de proasta calitate.

Fundatia soselei care leaga Baia Sprie de satul Tautii de Sus creeaza probleme in acest moment. Firma care a derulat reabilitarile a decopertat drumul iar acum muncitorii inlocuiesc piatra sparta de la baza. Nu este, insa, pentru prima oara cand XS Sud Compani reface lucrarile executate pe DN 18. Oamenii care trec zilnic prin zona spun ca asfaltul turnat anul trecut era plin de gropi in primavara si cer autoritatilor sa ia masuri impotriva muncitorilor care nu isi fac corespunzator treaba.

„Eu as zice ca ar fi nevoie de o alta tehnologie, mai buna. Nu numai sa se astupe gropile, sa se dea cu un pic de bitum, iar dupa ce se da cu sare iarna sa fie din nou plin de gropi”, a baisprianca Irma Tamas.

Ca de fiecare data, drumarii au gasit o explicatie si pentru problemele aparute. Conform reprezentantilor firmei, ar fi aparut un izvor care a erodat fundatia drumului si acum lucrarile trebuie luate de la inceput. Oficialii XS Sud Compani spun ca noile cheltuieli pentru reabilitare vor fi suportate de catre firma si nu din bugetul public.

„A aparut un izvor acolo. Dupa iarna, dupa ploi a aparut un izvor care e mult mai adanc decat am refacut noi drumul. Noi am verificat acolo in toamna, dar a venit iarna, ploi, si s-a acumulat apa”, a justificat Dorin Dumitrescu.

Nemultumit de lucrarile derulate la DN 18 este si primarul din Baia Sprie. Dorin Pasca se plange ca cele doua drumuri importante care traverseaza localitatea sunt sub orice critica, desi se fac reabilitari pe ambele. „Unele lucrari sunt facute fara o analiza tehnica serioasa si asta le da de lucru la refacere. Dupa cum ati vazut, dupa ce se face o lucrare, se reintervine, desi eu cred ca ar fi trebuit sa fie gata acest tronson de drum si sa vorbim despre altceva”, a declarat el pentru eMaramures.

DN 18 este vizat de lucrari de amploare de catre Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi, care a scos la licitatie reabilitarea pe mai multe tronsoane, pana la Borsa si mai apoi spre Iacobeni. Contractul de executie pe portiunea dintre Baia Mare si Sighetu Marmatiei, ce prevede refacereaa 58,7 kilometri de drum in 24 luni, a fost castigat de firma greaca Aktor, care va primi pentru lucrari peste 182 milioane de lei.

FOTO: Lucrari la DN 18 (c) eMM.ro
Sursa: Andrei Gherghel