Comunitate

LAUDATIO – Primarul Catalin Chereches si Consiliul Local i-au oferit titlul de cetatean de onoare al municipiului profesorului universitar doctor Aurel Ardelean, rectorul fondator al Universitatii de Vest “Vasile Goldis” Arad. Se pun bazele infiintarii Universitatii Metropolitane Baia Mare (VIDEO)

Vezi VIDEO
Profesorul universitar doctor Aurel Ardelean este, incepand de astazi, cetatean de onoare al municipiului Baia Mare. Titlul i-a fost oferit rectorului fondator al Universitatii de Vest “Vasile Goldis” Arad de catre consilierii locali, la initiativa primarului Catalin Chereches. La randul sau, Catalin Chereches a primit din partea rectorului fondator al Universitatii de Vest “Vasile Goldis” Arad globul de cristal al institutiei de invatamant superior, aceasta distinctie fiind oferita persoanelor care isi aduc aportul pentru dezvoltarea comunitatilor din care fac parte.

Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a aratat ca profesorul universitar doctor Aurel Ardelean este omul care a dezvoltat sistemul de invatamant superior, personalitatea care a contribuit si la dezvoltarea comunitatii baimarene.

“Am avut marea placere sa cunosc, acum multa vreme, un om care a facut foarte multe pentru invatamantul romanesc, pentru invatamantul din Transilvania si pentru invatamantul baimarean. Un om care, in mod special pentru invatamantul baimarean, a realizat cateva chestiuni care tin de dezvoltarea comunitatii noastre, de deschiderea orizonturilor comunitatii noastre si de deschiderea unor oportunitati importante, mai ales pentru cei tineri din comunitatea noastra. Cel mai important lucru intr-o perioada foarte delicata pentru municipiul Baia Mare, in perioada post decembrista, a fost acela de a da posibilitatea unor oameni tineri care in perioada comunista nu au reusit intotdeauna sa faca un parcurs universitar dar si celor tineri care doreau sa faca aici la Baia Mare studii universitare dar nu aveau aceasta posibilitate.

Nu intotdeauna, din pacate, fosta universitate a Baii Mari si a Maramuresului, Universitatea de Nord, a avut portile deschise prin toate specializarile oferite tuturor studentilor. Si ceea ce domnul profesor universitar doctor Aurel Ardelean, rector fondator si presedinte al Universitatii de Vest “Vasile Goldis”, a facut pentru Baia Mare, deschizand o filiala aici si oferind posibilitatea comunitatii noastre, tinerilor nostri sa studieze, sa se slefuiasca in domenii pe care actualele universitati, respectiv Universitatea de Nord si Universitatea Bogdan Voda, le aveau dar nu erau suficiente”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare. 

Impresionat de distinctia care i-a fost oferita, rectorul fondator al Universitatii de Vest “Vasile Goldis” Arad a aratat ca diploma de cetatean de onoare al municipiului Baia Mare este cel mai important titlu pe care l-a primit pana acum chiar daca a fost numit Doctor Honoris Causa la diverse universitati din Romania.

“Este o zi mareata in viata mea acest moment in care am fost distins cu aceasta coplesitoare diploma de cetatean de onoare al municipiului dumneavoastra. Este o zi care va ramane vesnica in memoria vietii mele. As dori sa va multumesc domnule primar, domnilor consilieri pentru cinstea deosebita pe care mi-o faceti astazi si vad in ea o recunoastere a activitatii de 25 de ani pe care Universitatea de Vest “Vasile Goldis” o implineste in acest an. 25 de ani, dintre care 18 ani de existenta a filialei din Baia Mare a Universitatii de Vest “Vasile Goldis”, rastimp in care universitatea a realizat o pregatire stiintifica, didactica, moral cetateaneasca a peste 100.000 de absolventi”, a spus profesorul universitar doctor Aurel Ardelean.

Titlul de cetatean de onoare al municipiului Baia Mare i-a fost oferit profesorului universitar doctor Aurel Ardelean in cadrul sedintei extraordinare de Consiliu Local desfasurata astazi, 24 septembrie.

“Este un moment de mare incarcatura sentimentala si oficiala. De regula, verbalismul poate pacatui prin incongruente logice si lingvistice de aceea ceea ce spun astazi o sa cuprinda doua secvente. Una care ar putea fi in loc de laudatio pentru ca laudatio are niste cerinte foarte concrete, inclusiv de proportii, si trebuie sa puna in evidenta toate dimensiunile personalitatii evocate si dupa aceea o sa ma completez pe mine cu un text care este in patrimoniul Universitatii de Vest “Vasile Goldis” dar nu a circulat”, a declarat Teodor Ardelean, consilier local.

Profesorul universitar doctor Aurel Ardelean a aratat ca institutia de invatamant superior pe care o reprezinta este alaturi de Administratia Publica Locala in realizarea Universitatii Metropolitane in municipiul Baia Mare.

“Doresc sa-mi exprim bucuria pentru colaborarea exceptionala dintre institutiile noastre in scopul realizarii invatamantului superior din Baia Mare. La inaltimea exigentelor actuale de inalta calitate. Sa putem sa contribuim la cateva proiecte pe care cu domnul primar le-am schitat. O gradina botanica, asa cum am facut si la Arad. Este vorba despre una dintre primele trei gradini botanice din tara. Proiecte de mediu, proiecte de protectie a mediului, de extragere a resurselor naturale prin alte metode nu cele care s-au practicat inainte. Am dezvolta in special turismul cu un proiect pe care l-am inceput deja cu universitatea noastra. La inceput au vizitat Muzeul Etnografic de la universitate. Vom demara si alte proiecte prin care vom putea sa realizam aici, la Baia Mare, aceasta Universitate Metropolitana care sa isi aduca aportul la dezvoltarea municipiului Baia Mare. Inca o data va multumesc din suflet pentru aceasta onoare pe care mi-ati facut-o. Aveti incredere in acest proiect la care lucram impreuna cu domnul primar Catalin Chereches, cu Teodor Ardelean si cu ceilalti colegi si suntem ferm angajati in realizarea Universitati Metropolitane”, a spus profesorul universitar doctor Aurel Ardelean.

Sursa: Simona Vasiac