Sport

JOCURILE OLIMPICE – LONDRA – Octavian Morariu asteapta 10-12 medalii de la sportivii romani la Londra

Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Octavian Morariu, a declarat miercuri ca asteapta o performanta buna din partea sportivilor romani la Jocurile Olimpice de la Londra, concretizata in 10-12 medalii. ”Evident astept o performanta buna din partea sportivilor romani la Jocurile Olimpice de vara de la Londra. Performanta se masoara in medalii. Cred ca avem sanse la cateva medalii in plus fata de Beijing, in 2008. Cred ca avem sanse sa obtinem undeva intre 10 si 12 medalii, este ceva fezabil”, a spus presedintele COSR, care a participat la o masa rotunda organizata de Compania General Electric, la Bucuresti, despre JO 2012.

”Acum depinde, sigur, de conjunctura, de moment, depinde in primul rand de sportivi, ei sunt principalii actori. Am investit cat am putut de bine si in pregatirea lor si in motivarea lor. Acum ei trebuie sa performeze. Sunt convins ca toti merg la Londra cu gandul la victorie, sunt mari campioni printre ei. Unii trebuie sa isi apere titlurile, altii doresc sa castige titlurile olimpice si sa isi imbunatateasca performantele”, a mai spus Morariu.

Despre disciplinele sportive unde Romania are sanse sa cucereasca medalii, Octavian Morariu a mentionat: ”Ma gandesc aici in primul rand la scrima, unde avem sanse la sabie masculin si la spada feminin, atat individual, cat si cu echipele. Apoi, ma gandesc la judo, la gimnastica, la canoe, am vazut o buna performanta si la kaiac, acum la europene. Ma gandesc la canotaj, evident. Avem sanse pe undeva si la haltere. In general, pot sa apara si surprize la Jocurile Olimpice. Exista si un procentaj de medalii neasteptate. Am deci sperante pentru o comportare buna a sportivilor romani. Contez, in primul rand, pe motivatia lor”.

In privinta scaderii numarului de echipe romanesti calificate la JO, Octavian Morariu a spus: ”Noi avem tot mai putine echipe calificate la Olimpiada de mai mult timp. Este o explicatia de fond pentru acest lucru. Formatul olimpic este unul foarte sever, sunt numai 12 echipe la fiecare disciplina, in timp ce Campionatele Mondiale si Campionatele Europene se desfasoara cu mai multe echipe. Apoi sunt niste cote pentru continente. Calificarile la mondiale si europene la majoritatea sporturilor nu tin cont de acest lucru, asa se explica faptul ca nu ajung la JO cele mai bune echipe. Dincolo de asta, sporturile de echipa in Romania sunt in suferinta, mai ales dupa anii ’90, din motive economice. Este mult mai dificil de intretinut o echipa. Disparitia ‘tesaturii’ de sprijin din partea statului a facut ca sporturile de echipa sa decada. Apoi a intervenit profesionalizarea, multi sportivi au plecat in strainatate si nu au mai venit la echipele nationale. Trebuie sa avem curajul de a promova un cadru legislativ in care companiile mari de stat sau private sa fie motivate sa sprijine sau chiar sa aiba cluburile lor, bazele lor sportive. Trebuie, insa, un cadru fiscal adecvat. Sportul trebuie sa poata atrage bani de pe piata”.

Despre delegatia olimpica a tarii noastre, Morariu a mai spus ca ”pot sa mai apara accidentari, sper sa nu fie cazul, pot sa mai apara calificati, numarul definitiv o sa fie cunoscut in data de 25 iulie. M-a nemultumit mult lipsa de implicare si preocupare la finalul anului trecut si in prima parte a acestui an, lipsa de finantare a autoritatii si a ministerului pentru Olimpiada. A trebuit sa facem practic totul singuri din rezerve, fara niciun sprijin direct din partea statului. Dar am avut economii si ducem echipa la Jocurile Olimpice de la Londra in cele mai bune conditii”.
Sursa: Agerpres