Sport

JOCURI OLIMPICE – LONDRA – Alexandru Coci: “Este visul oricarui sportiv sa ajunga la Jocurile Olimpice. Ma astept sa fie incredibil” (VIDEO)

Foto: Alexandru Coci (c) eMaramures.roVezi VIDEO – baimarean la Olimpiada
Vezi VIDEO – debutant la Jocurile Olimpice
Baimareanul Alexandru Coci (nascut in 31 octombrie 1989) va concura in proba de 200m fluture la Jocurile Olimpice de la Londra. De mai bine de doi ani de zile, baimareanul este bursier la Universitatea din Alabama. Si daca inotul l-a inceput cu Adrian Gherghel in Baia Mare, in prezent, in Statele Unite ale Americii, Coci se pregateste cu fratele primului lui antrenor, Stefan Gherghel. Alexandru Coci marturiseste ca isi pierduse speranta sa mai ajunga la Londra si ca se asteapta ca experienta sa fie una incredibila.

Vestea ca va merge la Jocurile Olimpice de la Londra a primit-o cu o oarecare intarziere fata de ceilalti trei inotatori care vor reprezenta Romania. S-a intamplat la finele saptamanii trecute, pe cand era in Baia Mare si se antrena in Bazinul Olimpic “Gheorghe Demeca”, acolo unde a fost initiat in inot.

Foto: Alexandru Coci (c) eMaramures.roImi pierdusem speranta ca mai ajung la Londra, imi facusem deja planuri de vacanta, dar n-am incetat antrenamentele. Am fost bucuros cand am aflat ca voi merge, totusi, la Londra. Am simtit entuziasm si chef sa muncesc foarte mult pentru aceste Jocuri Olimpice, dat fiind ca pentru acest moment m-am pregatit in ultimii doi ani, de cand am mers in State“, a declarat pentru eMaramures Alexandru Coci.

De circa 16 ani practica acest sport, Alexandru Coci amintindu-si ca pleca la 6 dimineata de acasa si ajungea seara, dupa doua antrenamente si programul de scoala: “Am inceput inotul la varsta de 6 ani, fiind selectionat inca de la gradinita. M-am indragostit de inot pur si simplu. Nu m-am temut de apa niciodata. Mi-a placut mediul acesta mult mai mult decat cel… uscat. Am inceput performanta pe la 7 ani si la 8 ani cred ca am avut primul concurs. Imi amintesc prima diploma, pentru ca pe atunci diplome se dadeau: era la proba 50 picioare spate“.

Au urmat si alte diplome, si alte premii. “A fost destul de greu. Pana pe la 17 ani nu amFoto> Alexandru Coci (c) eMaramures.ro. avut rezultate foarte bune, mai prindeam si eu cate o finala. Dar nu aveam rezultate mari la nivel national. Dupa aceasta varsta “am explodat” cu o multime de rezultate. Am muncit mult si am avut multa ambitie: chiar imi doream sa realizez ceva daca tot m-am dedicat inotului atata timp”, povesteste Alexandru Coci pentru eMaramures.

Niciodata nu am crezut ca voi ajunge la Jocurile Olimpice. Pana la 17 ani n-am avut nici rezultate si nici tare mari vise. E nevoie de ambitie, putin talent si foarte multa munca pentru a reusi. Si mai e nevoie de foarte mari sacrificii. Mi-am ocupat tot timpul liber cu inotul. Nicio secunda, insa, n-am regretat nimic. Si cam sase ore in fiecare zi sunt in bazin”, spune Alexandru.

De doi ani si jumatate este bursier in Statele Unite ale Americii si studiaza la Universitatea din Alabama productie media, mergand in paralel cu antrenamentele de inot pe care acum i le conduce Stefan Gherghel, baimarean la origini si acesta.

Foto: Alexandru Coci (c) eMaramures.ro“A fost un soc placut, o schimbare in bine si sunt foarte bucuros ca am ales aceasta cale. Cand sunt in America imi lipsesc familia, prietenii, locurile si cam atat. Acolo e un alt stil de antrenamente, imi pot organiza mult mai bine programul de scoala si antrenamente. Aici eram cam dezorganizat din acest punct de vedere. Conditiile de pregatire sunt mult mai bune acolo, dar eu intotdeauna am venit cu placere in Baia Mare si inot cu bucurie in acest bazin. Poti face si aici performanta daca iti doresti“, declara Alexandru.

In ceea ce priveste prezenta sa la Londra, in proba de 200m fluture, Alexandru Coci spune: “Jocurile Olimpice reprezinta varful: este visul oricarui sportiv ca sa ajunga acolo si cred ca este competitia la care sportul ajunge sa fie practicat la cel mai inalt nivel. Ma astept ca va fi extraordinar. Ma astept sa fie incredibil. Sa imi imbunatatesc timpii, acesta cred ca ar fi cel mai mare obictiv acum”.

Foto (c) eMaramures.ro.

CITESTE SI:
INOT – Stefan Gherghel: “Pentru cine e pasionat de sportul pe care il practica, Jocurile Olimpice sunt un fel de Meca sportivilor”
INOT – Baimareanul Alexandru Coci merge la Jocurile Olimpice de la Londra
Sursa: Ramona-Ioana Pop