Monden

INVENTIE – Vin rosu transformat in tesaturi pentru rochii

VinO echipa de oameni de stiinta de la Universitatea de Vest (University of Western) din Australia au gasit o modalitate de a transforma vinul rosu intr-o tesatura similara bumbacului, din care se pot face diverse articole verstimentare, de la rochii si tricouri pana la costume de baie si de scafandru. Tesatura neobisnuita a fost obtinuta dupa ce in vin a fost adaugata bacteria Acetobacter, care a modificat proprietatile lichidului.

Pe suprafata vinului s-a format un fel de strat spongios, pe care oamenii de stiinta l-au colectat si l-au adunat pe un manechin. Uscandu-se, substanta s-a transformat in tesatura.

”Inventia noastra va redefini industria textila. Ideea consta in combinarea artei cu stiinta, plus un pic de inventivitate pentru a crea o imbracaminte special fermentata, care poate lua orice forma fara nicio cusatura”, sustine Gary Cass, participant la studiu.

Autorii inventiei cred ca, in timp, tesatura unicat se va produce la scara industriala, desi in acest moment tehnologia este inca in stadiu incipient de dezvoltare. Unii experti din domeniu sunt mai putin optimisti si afirma ca va mai trece ceva timp pana cand Pinot Noir sau Merlot se vor transforma in haine casual.
Sursa: Agerpres