112

INVATAMANT – Violenta in scoli a intrat in colimatorul autoritatilor. Toti factorii implicati in procesul educativ au fost invitati la masa dialogului

La doua saptamani de la debutul noului an scolar, la Prefectura Maramures a avut loc si prima sedinta in care a fost dezbatuta una dintre problemele sistemului: siguranta in scoli. La intalnirea ale carei gazde au fost reprezenantii Guvernului in teritoriu au fost invitati sa participe si persoane desemnate de la Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, Inspectoratul de Politie Judetean Maramures, dar si de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi.

Am vrut sa avem aceasta intalnire, sa avem o discutie punctuala cu problemele care sunt astazi nerezolvate, sa vedem unde este problema care apartine administratiilor locale, care apartin Inspectoratului de invatamant si care este nevoia ca institutiile, Prefectura, Jandarmeria, Politia si Inspectoratul, impreuna sa le rezolve”, a declarat Anton Rohian, prefectul judetului Maramures.

Atat reprezentantii Inspectoratului de Politie, cat si cei ai Inspectoratului de Jandarmi Maramures au precizat ca gestioneaza cu mare responsabilitate activitatile ce tin efectiv de siguranta desfasurarii procesului de invatamant. Aici au fost amintite activitatile de mentinere a ordinii publice in zonele din proximitatea unitatilor scolare si cele de prevenire a violentei.

„Pe partea de prevenire iarasi accent o sa punem pe prevenirea violentei atat intre elevi, cat si ca o pregatire a lor, sa stie cum sa evite astfel de situatii. Pentru ca acestea sunt probleme mai stringente din evaluarile noastre, bineinteles alaturi de chestiuni de prevenire a consumului de droguri si trafic de persoane. Aici mai putin am avut noi problematica pe traficul de persoane, dar daca teoretic exista riscul acesta atunci il abordam si sub aspectul prevenirii”, a subliniat Marius Vele, sef Ordine Publica din cadrul IPJ Maramures.

La finalul intalnirii, prefectul judetului a precizat ca va participa chiar el la cateva actiuni punctuale ale politistilor si jandarmilor in scolile din oras, dar si in intersectii atunci cand elevii se deplaseaza spre si dinspre unitatile de invatamant.

Sursa: Ana Pop